Za smučarji skakalci sta več kot dva meseca tekmovanj za svetovni pokal, do konca sezone pa je še dober mesec in pol. Pred skakalci je še 11 tekem posameznikov in dve moštveni preizkušnji za svetovni pokal ter vrhunec sezone s svetovnim prvenstvom od 18. februarja do 1. marca v Falunu na Švedskem.

V svetovnem pokalu za posameznike so opravili skoraj dve tretjini tekem – 20 od 31. Ena preizkušnja, drugi dan poletov na Kulmu, je odpadla zaradi premočnega vetra. Značilnost letošnje sezone je velika izenačenost, saj je bilo na dosedanjih 20 tekmah kar 12 zmagovalcev. Boj za veliki kristalni globus je neverjetno izenačen in še povsem odprt. Rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku je nosilo že pet tekmovalcev: Čeh Roman Koudelka, Švicar Simon Ammann, Norvežan Anders Fannemel ter Avstrijca Michael Hayboeck in Stefan Kraft.

Slovenski navijači nestrpno pričakujejo, kdaj jo bo oblekel Peter Prevc, ki vztrajno zmanjšuje zaostanek za vodilnim Kraftom. Trenutno znaša le še 29 točk, saj je očitno, da sta Avstrijca Kraft in Hayboeck izgubila vrhunsko formo, s katero sta pokorila konkurenco na prelomu leta na novoletni turneji. A slovenski tabor ne sme pogledovati le naprej, ampak se mora ozreti tudi čez ramo. Glede na trenutno formo, ki je v očitnem vzponu, in število osvojenih točk v zadnjih tednih bosta najhujša tekmeca v boju za veliki kristalni globus predvsem Čeh Roman Koudelka (zaostanek za Prevcem 138 točk) in Nemec Severin Freund (zaostanek 141 točk). Koudelka ima največ zmag v letošnji zimi – štiri, Freund je izpustil tekmi na Japonskem, da bi se čim bolje pripravil za drugi del sezone. Freund ni le odličen skakalec, ampak tudi letalec, saj je svetovni prvak iz Harrachova lani (Prevc tretji) in je zmagal na edini letošnji tekmi v poletih na Kulmu (Prevc četrti). Do konca sezone so še štiri tekme na letalnicah, po dve v Vikersundu (14. in 15. februar) in na finalu v Planici (20. in 22. marec).

Ob tem je treba upoštevati, da so poškodbe razredčile konkurenco. Poljak Kamil Stoch, branilec zmage v skupnem seštevku, je zaradi poškodbe gležnja izpustil kar polovico tekem v letošnji zimi. Glede na to, v kakšni formi je trenutno, bi bil ob nastopih na vseh tekmah prvi favorit za osvojitev velikega kristalnega globusa. Hud padec v Bischofshofnu je ustavil izkušenega Švicarja Simona Ammanna, potem ko je decembra že nosil rumeno majico.

Od znanih imen so poškodbe iz karavane izločile še Nemca Andreasa Wellingerja ter Norvežana Andersa Bardala in Phillipa Sjoena.

»Odločitev o velikem kristalnem globusu bo tako kot vselej padla na skandinavski turneji ali šele na finalu v Planici,« odgovarja Peter Prevc na vprašanja o rumeni majici, ki jo je lani že nosil, a je bil na koncu boljši dvakratni olimpijski prvak Stoch. Na skandinavski turneji bo v osmih dneh pet tekem v Lahtiju, Kuopiou, Trondheimu in Oslu (dve). Ritem je tako zgoščen, da ni možnosti za trening in popravke. Prevčev adut je, da je bil vedno boljši v drugem delu sezone. Na razplet bo vplivala tudi (ne)uspešnost posameznikov na SP v Falunu.