»Kamniška enota nujne medicinske pomoči, ki vedno vključuje zdravnika, obratuje 24 ur dnevno vse dni v letu. Zato tudi zdravnikom družinske medicine ob intervencijah na terenu ni treba zapuščati svojih ambulant, pred katerimi pogosto čaka tudi po 20 in več pacientov. Poleg tega intervencije pri nas ne trajajo le pol ure, ampak pogosto tudi po dve uri, saj je občina velika, razvejana in hribovita, veliko zaselkov je na precej odročnem terenu,« je povedala vodja kamniške nujne medicinske pomoči, zdravnica Nadja Pfajfar Križnič. Pravi, da vse res še ni dorečeno in da jih o nameri pravzaprav še nihče ni uradno obvestil, a morajo takoj reagirati, saj si ukinitve dežurne ambulante v tako veliki občini preprosto ne morejo privoščiti. Prepričani pa so tudi, da bi se intervencijski čas, če bi nujno medicinsko pomoč preselili v Domžale, lahko znatno podaljšal. V Kamniku naj bi namreč ob selitvi ostala le dva tehnika, zdravnik pa naj bi se za njima po potrebi vozil iz Domžal, če bi seveda bil na razpolago.

Protestno pismo za ministrico

Ukinitev urgentne ambulante nujne medicinske pomoči v Kamniku naj bi že marca udejanjil nov pravilnik o službi nujne medicinske pomoči, ki naj bi urgentnemu centru v Ljubljani pridružil še urgentni center v Domžalah, v Kamniku pa ukinil tako 24-urno urgentno ambulanto kot tudi reševalno vozilo z zdravnikom. Ker v Kamniku, kot pravijo, na to nikoli ne bodo pristali, so včeraj ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc poslali protestno pismo. Podpisali so ga župan občine Kamnik Marjan Šarec, župan občine Komenda Stanislav Poglajen in Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik. Ministrico so opozorili, da bi lahko nepremišljen ukrep koga stal celo življenje. Opozarjajo pa tudi, da bi z uresničitvijo namere brez 24-urne nujne medicinske pomoči ostalo kar 37.000 prebivalcev na skoraj 300 kvadratnih kilometrov velikem, pretežno hribovitem območju; občini imata preko 500 kilometrov lokalnih cest, razdalja do Motnika pa meri kar 30 kilometrov.

Opozorilom so dodali, da je kamniška urgentna služba doslej letno opravila več kot tisoč intervencij, več kot 1400 nujnih reševalnih prevozov, letno pa oskrbi okoli 10.000 pacientov. Tudi zato zahtevajo, naj člani strokovne skupine, ki pripravljajo reorganizacijo, pred uveljavitvijo ukrepa pojasnijo, zakaj so Domžale upravičene do tovrstnega centra, čeprav je Ljubljana zelo blizu, bolj oddaljena Kamnik in Komenda pa ne?

Gre vendar za življenja

Podpisniki dodajajo, da je kamniška občina tudi sicer v zadnjih štirih letih že izgubila geodetsko in davčno upravo, da ima policija po peti uri popoldne uvedeno dežurstvo… In če so vse te ukinitve še nekako »požrli«, ukinitve nujne medicinske pomoči v obliki, kot jo poznajo, ne bodo, saj gre tokrat za življenja. Predviden ukrep bi namreč pomenil tudi, da na 70 kilometrov dolgi poti med Kamnikom in Celjem ne bi bilo niti enega urgentnega centra, medtem ko bi bila na razdalji slabih 15 kilometrov, kolikor je od Domžal do Ljubljane, kar dva.