Zaradi slabe izolacije lahko v mansardi hitro postanemo žrtev nevšečnosti, kot so temperaturna nihanja, mraz, vročina in moteča okolica. Prav tako se moramo z dobro strešno konstrukcijo zaščititi pred nastajanjem kondenza – vode, ki lahko dokaj hitro in trajno uniči konstrukcijo.

Za dobro strešno konstrukcijo so bistveni štirje osnovni sloji, tipični za pravilno sestavo strehe. »Prvi je zračni kanal, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije. Drugi sloj je sekundarna kritina, ki dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo. Seveda je zelo pomembna tudi izolacija, sloj, ki toplotno, zvočno in požarno izolira. Četrti sloj pa je parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare,« pravi svetovalec iz podjetja Knauf Insulation.

Izolacija, ki dokazano izboljša zrak v prostoru

Tudi izbira izolacije je zelo pomembna. Strokovnjaki svetujejo nakup izolacijskega materiala brez fenol-formadelhidnih veziv, ki je novost, ki je hitro postala priljubljena tako v Evropi kot tudi v ZDA.

»To izolacijo sestavljajo filci iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE Tehnology. Gre za material rjave barve, ki je z novo tehnologijo vezivnih sredstev postal prijeten za rokovanje, saj ne srbi, ne draži kože in je prijetnejši tudi za vgradnjo. Dokazano izboljšuje kakovost zraka v prostoru, kar dokazuje tudi certifikat Indoor Air Comfort,« pravi svetovalec iz podjetja Knauf Isolation.

Pravočasna zaščitita pred vlago

Poleg izolacije je treba v strešno konstrukcijo pravilno namestiti še sekundarno kritino in predvsem parno zaporo ali oviro. To nas namreč varuje pred uničujočo vlago. »Sekundarna kritina je kvalitetna parapropustna folija, pravilno položena in zlepljena. Izolacijo lahko potem v vsakem primeru vgrajujemo tesno do zgornjih slojev, brez tako imenovanega drugega zračnega kanala,« nadaljuje naš sogovornik.

Parna zapora in parna ovira

Parno zaporo vgrajujemo, kadar je streha podeskana oziroma ima preko špirovcev kakšen drug parozaporni material. Parno oviro, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo, pa je priporočljivo vgraditi, kadar nad špirovci in v zgornji sestavi ni parozapornih materialov.