Bill Gates, še ena pomembna osebnost iz sveta tehnologije, je izrazil zaskrbljenost nad prihodnjim razvojem umetne inteligence, čeprav meni, da bo minilo še nekaj desetletij, preden bodo superinteligentni stroji predstavljali nevarnost za ljudi. Tako se je pridružil Elonu Musku in Stephenu Hawkingu pri mnenju, da bi lahko pohod umetne inteligence pomenil grožnjo za ljudi. Svoje skrbi je delil v intervjuju za Ask Me Anything (Vprašaj me karkoli, op.p) na Redditu.

»Sem na strani tistih, ki so zelo zaskrbljeni zaradi umetne inteligence,« je dejal Gates. Pravi, da lahko stroji naredijo veliko dela namesto nas in da je to lahko pozitivno, a da je treba biti pazljiv. »Strinjam se z Elonom Muskom in nekaterimi drugimi, hkrati pa ne razumem, zakaj nekateri nad tem sploh niso zaskrbljeni.«

Biti moramo zelo previdni

Musk je sicer opozoril, da bo treba v prihodnosti resno razmisliti o napredku umetne inteligence. »Mislim, da moramo biti glede umetne inteligence zelo previdni. Če moram ugibati, kaj je naša največja grožnja v prihodnosti, je verjetno prav to,« je že oktobra lani dejal Musk. »Bolj se nagibam k razmišljanju, da bi bilo treba uvesti nekakšen regulativni nadzor na nacionalni ali mednarodni ravni. Že samo zaradi zagotovila, da ne bomo naredili česa zelo nespametnega,« je poudaril.

Stephen Hawking je šel v decembrskem intervjuju še dlje. »Primitivne oblike umetne inteligence, ki jih že imamo, so se izkazale za zelo koristne. A mislim, da bi lahko razvoj popolne umetne inteligence pomenil konec človeštva,« je dejal.

Črni scenariji sodijo v znanstveno fantastiko

Kritiki opozarjajo, da črni scenariji sodijo bolj v sfero znanstvene fantastike kot znanstvenih dejstev. Tri ključna tveganja pri razvoju umetne inteligence pa naj bi bila napaka v programski opremi, napadi na sisteme umetne inteligence s strani hekerjev ali teroristov ter nepričakovan (in morda nevaren) odziv sistema na človeška navodila. Prednostno bo torej vsekakor treba zagotoviti visoko stopnjo zanesljivosti potencialno nevarnih sistemov.