Kuhinjo si želimo imeti v obliki črke U in v jedilnici postavili večjo mizo za šest ljudi. V kopalnici bi imeli kotno kad, stranišče in večjo omarico z umivalnikom. Poleg tega moramo v prostor umestiti še spalnico in dve otroški sobi, v katerih naj bi bili postelja, pisalna miza in omare. Podpornih stebrov ne moremo premikati, sten ni, označen pa je tudi dimnik.

Naj pokomentiramo še stojno višino – to naj bi bila višina od tal do najnižjega dela strehe. To smo označili samo na mestu, kjer je res nizka višina, v drugih predelih stanovanja pa je višina dokaj normalna in ne pomeni velikih ovir pri opremljanju. Seveda načrtujemo vgradnjo še nekaj strešnih oken. Na levi strani skice sta že označeni dve okni, ki ju tudi ne moremo premikati, prav tako je eno okno na desni strani kuhinje oziroma jedilnice, ki smo ga pozabili umestiti v skico.

Prostor je velik, ker pa ga želimo optimalno izrabiti, se obračamo na vas. V upanju, da boste hodnik minimizirali in s tem povečali naše tri spalne prostore, pričakujemo vašo rešitev in se vam zahvaljujemo. Tomaž, Dragana, Tamara in Anže

Odgovor: V prvi številki Moj dom v letu 2015 vam želim veliko uspešnih prenov vaših domovanj. Hkrati vas prosim, da nam pošiljate natančneje izmerjene prostore, saj je zelo težko narisati idejne načrte za želene posege v vaše etaže, če so podatki pomanjkljivi. Moje rešitve so le idejne zasnove, kako preurediti prostore. Za pričetek gradenj celotnih etaž v hišah pa potrebujete detajlne projekte za izvedbo.

Pričujočo podstrešno etažo je kljub nosilnim stebrom možno urediti v zelo funkcionalno večsobno stanovanje. V idejni tlorisni rešitvi so narisani vsi prostori, ki ste jih želeli za vašo štiričlansko družino, trije spalni prostori in velik dnevni prostor z jedilnico in udobno kuhinjo.

Upam, da vam bo predstavljena idejna rešitev v pomoč pri realizaciji vašega domovanja.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.