Odbile so točno tri ure dvoboja. Novak Đoković in Andy Murray ne bi mogla biti bolj izenačena. Semafor je kazal 7:6, 6:7, 3:3 in 30:30 v točkah na servis Đokovića. Vse je bilo nastavljeno, da se bo finale igral še dolgo v avstralsko noč, na kar sta finalista stala na igrišču le še naslednjih 39 minut. Đoković je namreč dobil devet zaporednih iger in slavil peti naslov v Melbournu.

Toda končni razplet ni presenetljiv. Đoković je namreč ves dvoboj igral z bistveno manj nihanji kot Murray, ki je točke dobival le s perfektnimi udarci. Na drugi strani je prvi igralec sveta zares izstopal le v zadnjem nizu, ko je Murrayja povsem povozil. »Rad bi se zahvalil moji ekipi, ki je z mano v dobrem in slabem. Oni so svoje življenje podredili mojemu delu. Posebno hvala tudi moji družini, ki jo ljubim,« je po dvigu pokala v zrak dejal Novak Đoković, ki je osvojil prvi turnir za grand slam, od kar je postal oče sinu Štefanu.

Pred tem je Đoković pohvalil tudi Murrayja, a je Škot ostal mrk, kot da gre za prazne besede. Razlog bržkone tiči v tem, da je Murrayju v tretjem nizu močno popustila zbranost, saj je Đoković večkrat padel na tla in se prijemal za zapestje in nogo, češ da čuti bolečine. »Bilo je frustrirajoče, da me je to zmotilo. Obnašal se je, kot da ima krče, zaradi česar sem izgubil zbranost,« je rekel Andy Murray. »Ne vem, v čem je bil problem. Več kot očitno ni deloval dobro, na kar se je vrnil na neverjeten način. Spet se je začel odlično gibati in izvrstno zadevati žogico. Upam, da takšno obnašanje ni bilo namerno, a če imaš krče, se težko tako dobro vrneš v igro. Jezen sem nase, da sem si dovolil, da me to zmoti. Bil sem v naletu, na kar sem se v desetih minutah povsem izgubil.«

Razlaga Murrayja je povsem logična, toda nenavadno je, da Škot ni vedel prej, da telesna govorica Đokovića pogostokrat ne sovpada z njegovim dejanskim počutjem. Nič kolikokrat je že dajal vtis, da se komaj giblje, naslednji trenutek pa je udaril na vso moč. Da si je Murray kriv povsem sam, se strinjajo tudi teniški analitiki. »Preprosto se ni boril do konca. Dobro se mora pogledati v ogledalo in se spet sestaviti,« je dejal nekdanji teniški igralec Pat Cash. »Povsem je odpovedal. Ko je enkrat izgubil koncentracijo, je sprožil plaz težav, ki ga ni znal več zaustaviti. Žal mi je za Murrayja, saj je dober igralec, a če želi postati pravi šampion, mora popraviti te stvari.«

Že 19. naslov za grand slam je dan prej osvojila Serena Williams. Američanka je še enkrat več dokazala, da je skoraj nepremagljiva, kadar je v pravi formi. V finalu proti Mariji Šarapovi je ni zaustavilo niti slabo počutje in bruhanje med premorom, ko so nad igriščem zapirali streho zaradi slabega vremena. »Bruhanje mi je pomagalo, saj sem vse spravila iz sebe, s čimer mi je odleglo. Pred tem sem precej težje dihala,« je priznala Serena Williams, ki je po finalu želela čim prej v toplo posteljo. »Kadar se slabo počutiš, je normalno, da ostaneš v postelji, ne pa da igraš tekme in treniraš,« je pristavila Američanka.

Nekaj trenutkov slave je znova podoživela Martina Hingis, ki je v paru z Leanderjem Paesom slavila v konkurenci mešanih dvojic. »Kdo si je lahko kaj takega sploh predstavljal? To je več, kot sem lahko sploh sanjala,« je dejala Švicarka, ki je največje uspehe doživela že konec 90. let, ko je osvojila pet posamičnih lovorik za grand slam. Prvič se je zaradi težav z gležnji upokojila leta 2003, na kar se je vrnila tri leta pozneje. A ne za dolgo, saj je bila leta 2007 pozitivna na dopinški kontroli zaradi jemanja kokaina. Hingisova tedaj krivde ni priznala, toda na dvoletno prepoved igranja se ni pritožila. Ponovno se je vrnila julija 2013, od kar s prefinjenim tenisom blesti v igri dvojic.

Rezultati, finale, moški: Đoković (Srb, 1) – Murray (VB, 6) 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0, ženske: S. Williams (ZDA, 1) - Šarapova (Rus, 2) 6:3, 7:6 (5), moške dvojice: Bolelli, Fognini (Ita) – Herbert, Mahut (Fra) 6:4, 6:4, mešane dvojice: Hingis, Paes (Švi, Ind, 7) – Mladenović, Nestor (Fra, Kan, 3) 6:4, 6:3.