Hokejisti Olimpije so redni del prvenstva v EBEL sklenili na zadnjem mestu, kar je v skladu s pričakovanji in omejenim finančnim vložkom v moštvo. Ljubljančani so v osmih sezonah še četrtič pristali povsem na dnu, glede na dosedanje izkušnje pa to pomeni, da so njihove možnosti za vstop v končnico skorajda nične. Olimpiji se obeta, da bo še tretjo zimo zapovrstjo ostala brez izločilnih bojev, ki so vrhunec sezone in prinašajo povečano zanimanje javnosti.

Manj stresna zima kot lani

Je pa tivolsko moštvo z osvojenimi šestnajstimi zmagami, kar je peti najboljši izkupiček v času nastopanja v EBEL, in prikazanimi igrami pokazalo izboljšave v primerjavi z lansko sezono. Dosedanji potek zime je v Tivoliju minil bistveno manj stresno kot nazadnje, ko se je moštvo zaradi prekinjene komunikacije med garderobo in pisarno, ki je že decembra zaustavila izplačila plač, znašlo v agoniji. Spomnimo, da je po osvojenem naslovu državnega prvaka razočarano odšel trener Ivo Jan, zaradi neurejenih razmer so mu sledili tudi nekateri obetavni domači hokejisti (Miha Verlič, Ken Ograjenšek, Žiga Grahut...). Olimpija se je znašla v neprijetni situaciji, saj je morala ob skorajda prazni blagajni občutno prenoviti zasedbo in angažirati potrpežljivega trenerja, ki v negotovih razmerah ne bo obupal.

Bavarec Fabian Dahlem, ki je pred prihodom v Ljubljano kot glavni trener služboval v nižjeligaškem okolju v rodni Nemčiji, je na začetku plašno napovedoval, da bo vsaka zmaga enaka čudežu. Ko je priložnost za igro ponudil mladim hokejistom in vztrajal v igri na štiri napade, je Olimpija postala neugoden tekmec za močnejše klube iz regije. Tivolsko moštvo je predvsem po novembrskem reprezentančnem premoru nanizalo nekaj odmevnih zmag, od tega kar dve na gostujočem ledu favoriziranega Dunaja, ne gre pa pozabiti niti na petkovo zmago proti Salzburgu, tri dobljene tekme proti Gradcu, dve proti Beljaku...

»Trener Fabian Dahlem in pomočnik Bojan Zajc dobro opravljata posel. Mladi hokejisti napredujejo, opazen je tudi premik v igri. Morda nam manjka le kakšna zmaga v trenutku, ko se približamo zasledovalcem. Praksa iz zadnjih treh sezon kaže, da tedaj skorajda vedno počepnemo,« je ocenil direktor kluba Matjaž Sekelj in dodal, da je moštvo postopoma osvojilo nov sistem igre, ki temelji na preprosti obrambni igri z malo lepote in atraktivnosti. Za prihodnost je pomembno, da je v Tivoliju v tej zimi zaigralo toliko mladih slovenskih hokejistov kot še nikdar doslej. Sekelj je z odobravanjem omenil večino in opozoril, da se ravno pri delu z mladimi vidi pečat trenerja Dahlema. »Ti hokejisti dobro izkoriščajo zaupanje, kar so opazili tudi v Avstriji. Funkcionarji drugih klubov hvalijo naš program in poudarjajo, da bi si tudi sami želeli boljšega dela z mladimi. Zdaj se dogaja, da ima Gradec na seznamu igralcev kar devetnajst tujcev, avstrijskim hokejistom s potencialom pa ne verjamejo,« je rekel Sekelj.

Primer Trelc – anomalija v sistemu

Dejstvo je tudi, da si Olimpija ravno zaradi šibkega finančnega stanja ne more privoščiti večjega števila tujcev, zato marsikateri mladi hokejist dobi priložnost po sili razmer. Prejšnji mesec je manj poznani Jeseničan Sebastijan Hadžić na dveh tekmah zbral tri točke, kar doslej ni uspelo še nobenemu tivolskemu novincu, devetnajstletni vratar Tomaž Trelc pa je po odhodu Andyja Chioda nepričakovano dočakal svojih pet minut in požel obilo zanimanja. Ker je Trelc v ključnem obdobju svoje kariere, se poraja vprašanje, kdo ga bo pravilno vzgajal. Medtem ko ima njegov vrstnik Luka Gračnar v Salzburgu na voljo vso strokovno podporo in idealne pogoje za razvoj, v Tivoliju kot trener vratarjev priložnostno deluje le Andrej Hebar starejši. »Trelcu lahko svetuje Dahlem, ki je bil v igralski karieri vratar. V tej sezoni je Chiodo rad prenašal izkušnje in znanje na mlajše igralce, lani je bil v tej vlogi Jerry Kuhn. Moramo vedeti, da v Sloveniji nimamo veliko izbire na tem področju,« je direktor Olimpije razkril sistemsko anomalijo v domačem hokeju.

V Tivoliju do konca prestopnega roka po odhodu Chioda ne pričakujejo novih pretresov. Deset kvalifikacijskih tekem za končnico bodo odigrali v trenutni zasedbi, ki je zaradi poškodb zelo zdesetkana. Včerajšnjemu porazu v Dornbirnu z 2:5 ni prisostvovala kar sedmerica članov prve postave, napovedi pa kažejo, da bo Olimpija na uvodni tekmi v Bolzanu čez osem dni vendarle imela večji izbor hokejistov. Obračun v Italiji bo deloma že razkril, kakšne so realne možnosti slovenskih prvakov v boju za četrtfinale. Olimpija v drugi del prvenstva ne bo prenesla nobene točke, kar pomeni, da bi za podvig potrebovala sedem ali osem zmag. Ker moštvu v tej sezoni nikdar ni uspelo zbrati niti treh zmag v nizu, je najbolj realen scenarij, da bo mednarodno sezono sklenilo že 3. marca.

Sekelj: Borimo se iz dneva v dan

Analiza trenutne krvne slike pri Olimpiji torej prikazuje, da se je moštvo iz tekmovalnega vidika približalo konkurenci, v organizacijskih in finančnih okvirih pa klub še vedno niha, kar se kaže ob vnovičnem zamujanju z izplačili plač in maloštevilni zasedbi v pisarni. Matjaž Sekelj priznava, da je stanje zahtevno: »Borimo se iz dneva v dan. Ne smemo pozabiti, da imamo še precej dela do konca sezone, ampak v Sloveniji v teh časih očitno ne more biti drugače.« Kot smo že poročali, se pri Olimpiji po koncu sezone obetajo pomembne spremembe v delovanju kluba. Na vidiku je prisilna poravnava, Sekelj pa je bil o tej možnosti redkobeseden. Dejal je le, da »so okoli kluba ljudje, ki se spoznajo na te stvari in bodo izbrali najboljše možnosti za nadaljnje delovanje Olimpije«. Namigu, da ima vendarle tudi sam pomembno besedo pri tej odločitvi, se je le rahlo nasmehnil.

EBEL, 44., zadnji krog rednega dela: Dornbirn – Olimpija 5:2 (2:0, 1:0, 2:2, gledalcev 2200; 1:0 Aquino 2, 2:0 D'Aversa 15, 3:0 Kinasewich 38/PP1, 4:0 Grabher Meier 45/PP1, 4:1 Hebar 47, 4:2 Degon 51/SH1, 5:2 Magnan 60/EN), Innsbruck – Beljak 1:0, Alba – Znojmo 4:2, KAC – Gradec 5:4, Salzburg – Dunaj 6:2, Linz – Bolzano 5:1, končni vrstni red: 1. Salzburg 65, 2. Linz 59, 3. Beljak 53, 4. Dunaj 52, 5. Znojmo 52, 6. Alba 51, 7. Bolzano 44, 8. KAC 42, 9. Gradec 41, 10. Dornbirn 40, 11. Innsbruck 37, 12. Olimpija 34.