Slovenski smučarski skakalci se iz Willingena vračajo s polnim košem uspehov. Najprej je bil Peter Prevc v petek na drugem mestu, nato so včeraj Slovenci na ekipni tekmi zmagali, uspeh pa je znova dopolnil Prevc, ki je bil včeraj četrti in se še bolj približal prvemu mestu skupnega seštevka.

»Če bi nam kdo takšen izkupiček ponudil pred odhodom, bi ga takoj podpisali. Rezultati so bili res dobri. Predvsem zmaga na ekipni tekmi je bila za nas zelo pomembna, predvsem v pokalu narodov. Sem zadovoljen,« je dejal selektor reprezentance Goran Janus, medtem ko je že čakal kombi za odhod proti domu. Na včerajšnji posamični tekmi so sicer v finalu skočili še Jernej Damjan, ki je zasedel 12. mesto, Jurij Tepeš, ki je bil 16. in Matjaž Pungertar, ki je pristal na 29. mestu.

Peter Prevc bo zdaj pod vse večjim drobnogledom. Od njega se ne bodo pričakovali več zgolj uspehi na posameznih tekmah, ampak tudi borba za prvo mestu v skupnem seštevku. Za vodilnim Stefanom Kraftom zaostaja le še 29 točk, s čimer je zaostanek zmanjšal za novih deset točk. To je zelo majhna razlika, saj je do konca sezone enajst posamičnih tekem, s čimer je na voljo še 1100 točk. »Sezona je še dolga, preden se bo vse končalo v Planici. Boriti se bomo morali iz tekme v tekmo. Predvsem je pomembno, da se bomo doma dobro spočili in nabrali novih moči za prihodnje tekme. Na včerajšnji tekmi se je videlo, da si za uspeh potreboval malce sreče, ki je mi nismo imeli,« je povedal Janus. Glavno vprašanje je, kako bo Prevc zdržal vsa pričakovanja. Vse več ljudi mu bo namreč govorilo o skupni zmagi, s čimer se bo ustvarjal dodatni pritisk. »Jaz ga o tem ne bom spraševal. Če ga bo kdo vprašal, ga pač bo,« se Janus ne obremenjuje s to tematiko.

Vrhunec je bila sobotna zmaga na ekipni tekmi. Glede na razmerje moči po prvi seriji, po kateri so Japonci na četrtem mestu za četrtouvrščenimi Slovenci zaostajali že za 46,7 točke, je bilo jasno, da se bodo za zmago pomerili Nemci, ki so v tej sezoni zmagali že v Klingenthalu in Zakopanah, Norvežani, ki so za njimi zaostajali 8,9 točke in Slovenci, ki so imeli 10,8 točke manj od Nemcev. O zmagovalcu je nato odločala trojica Severin Freund, Rune Velta in Peter Prevc. Najprej je rokavico s skokom, dolgim 145 metrov, in najboljšo oceno serije vrgel Freund in krepko ugnal Velto, ki je v nekaj slabših razmerah pristal pri 129,5 metra. Peter Prevc pa pred 15.000 nemškimi navijači ni dopustil presenečenja, bil pol metra krajši od Nemca in potrdil slovensko zmago ter preprečil nemški tretji uspeh.

»Moštvena predstava je bila odlična. Kaj naj rečem, čestitke celi ekipi in to je to. Pomembno je, da so fantje v finalnem delu odlično stopnjevali svoje nastope, vsi so pokazali odlične skoke in to je odločilo,« je po zmagi dejal Janus. Slovenija se je v pokalu narodov zdaj prebila na tretje mesto za novo vodilno Nemčijo in Avstrijo ter pred Norveško.

Ekipna maga je bila sicer že 46. za Slovenijo, sedma ekipna in prva ekipna po lanskem januarskem slavju v Zakopanah, kjer je bila Slovenija letos tretja, obenem pa lepa napoved za februarsko svetovno prvenstvo v Falunu. Bolj zaskrbljeni so pri svetovnih prvakih Avstrijcih, ki so na petem mestu za Slovenijo zaostali kar za 120 točk. vra, sta