Zavod mladi podjetnik peto leto izbira mladega podjetnika leta. Zakaj naj se mladi podjetni ljudje prijavijo na izbor?

Udeležba na izboru mladim podjetnim ljudem omogoča predstavitev širši publiki in je hkrati tudi odličen trening pri predstavljanju svoje ideje in vizije širši javnosti oziroma tudi priložnost, da jo jasno razložiš in naenkrat dosežeš več ciljne publike ali tistih, ki jih podjetništvo zanima. Mislim, da je to za vsakogar zelo dobra izkušnja.

Kaj se vam je zdelo pri izboru najbolj koristno?

Že ob prijavi je treba natančno opisati svojo pot, vizijo in resno razmisliti o svojem podjetju. Večina mladih podjetnikov ima vse te informacije shranjene v glavi oziroma nekje v podzavesti, težje pa jih je preliti na papir ali jasno izraziti. Izredno mi je bil všeč tudi »pitch«, saj sem se prvič spopadla z izzivom omejitve časa pri predstavitvi in tudi pomembnosti trenutka predstavitve. Prisiljena sem bila krepko seči čez lastno cono udobja in se potruditi na način, ki mi je bil popolnoma nepoznan.

Ena od nagrad, ki ste jih prejeli, je bilo tudi podjetniško izobraževanje v Londonu in Oxfordu. Kje vidite prednosti takega načina nadgrajevanja znanja in mreženja, saj ste bili tudi v Wayri, spoznali ste predstavnika DEWESofta in s kolegi pod mentorstvom dr. Jureta Kneza imeli več delavnic?

Pri izboru za podjetnico leta sem dobila številne nagrade. Nagrada podjetja DEWEsoft in mentoriranje dr. Jureta Kneza sta se mi zdela najbolj poučna in mi hkrati tudi ostala najbolj pri srcu. Omogočila mi je preživeti pet čudovitih, navdiha polnih dni v Londonu in Oxfordu. Najbolj me je navdušil obisk Wayre, kjer so me uspešni, kreativni in pogumni slovenski podjetniki popolnoma prevzeli in napolnili z energijo za lasten razvoj. Zapomnila sem si tudi obisk Oxforda in pogovor z gospodom Barryjem Townerjem, DEWEsoftovim prodajnikom v Veliki Britaniji. V veselje mi je bilo sodelovati pri skupnih pogovorih, reševanju problemov in naslavljanju naših konkretnih podjetniških izzivov. Presenetila me je tudi popolna odprtost in odkritost dr. Kneza, saj se je bil pripravljen pogovarjati in svetovati pri dilemah mojega lastnega podjetja. Neverjetna priložnost je, da imaš nekaj dni 24 ur na dan na voljo strokovnjaka, ki te posluša in ti svetuje. Take priložnosti pridejo redko v življenju in so zelo dragocene. Izbor mi je prinesel tudi neverjetno veliko povezav in kontaktov z odličnimi strokovnjaki, na katere se lahko obrnem. Moje podjetje je tudi zaradi tega dobilo številne priložnosti, ki se morda ne bi pokazale, če se ne bi postavili pod drobnogled in uvrstili v sam izbor.

V tem času ste tudi spremenili vrednotenje svoje blagovne znamke in sploh odnos do prehojene podjetniške poti, kajne.

Pred letom dni je bila moja lastna ocena tako svojega dela kot vrednosti blagovne znamke veliko manjša, kot je sedaj. Mislim, da sem dokaj tipična podjetnica v smislu lastnega mnenja, da vsak lahko naredi to, kar sem jaz naredila. Pridobitev naziva Mlada podjetnica 2014 in podjetniški konec tedna sta mi pa dala malo drugačni pogled na mojo zgodbo. Začela sem bolj ceniti opravljeno delo in višje vrednotiti podjetje in blagovno znamko.

Preden ste šli na svojo pot, ste delali v IT-podjetju, saj ste po izobrazbi ekonomistka. Bi torej mladim priporočili, da si ustvarijo podjetniško pot, kot jim jo narekuje srce?

Vsakemu priporočam in želim, da izkoristi priložnosti, ki se porajajo v življenju. Nikoli ne moremo biti gotovi, kam nas izkušnja lahko pripelje, vsekakor pa ne vemo, kakšne lekcije nosi s seboj. Tega ne izkusimo, če pustimo vrata izzivov zaprta. Sem oseba, ki na vsakem delovnem mestu pusti svoj pečat in da vse od sebe. Ponujene priložnosti sem dodobra izkoristila. Življenje je zanimiva pustolovščina in enostavno je treba uživati na poti. Če uživaš, si tudi veliko bolj uspešen.

Kako pa komentirate pritiske na javni sektor in varčevanje, saj ste podjetnica, a tudi zagovornica, da mora družba vlagati v vrtce in šole, saj je to vlaganje v našo prihodnost?

Močno verjamem v vlaganje v naše otroke, saj so naša prihodnost. Naše šolstvo na žalost ni na ravni, ko bi mu lahko jemali, saj bi bilo namesto jemanja treba vanj nadzorovano dodatno vlagati. Tega bi se lahko naučili iz prenekatere odlične šolske prakse iz tujine. V naš sistem bi vpeljali tiste ideje, ki bi tudi tu delovale dobro. V vsakem primeru pa bi se morale izobraževalne ustanove bolj povezovati med seboj in si izmenjevati tako izkušnje kot dobre prakse, saj lahko le to hitreje pripelje do boljšega stanja šolskega sistema in s tem tudi pozitivnega vpliva na prihodnost naših otrok.