Na 31. festivalu neodvisnega filma Sundance v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah, ki se je končal sinoči, so v soboto zvečer podelili nagrade. Obe glavni – žirije in občinstva za dramo – je pobral film Jaz, Earl in umirajoče dekle (Me and Earl and the Dying Girl) o paru srednješolcev, ki se spoprijateljita z dekletom, ki boleha za levkemijo.

Delo, ki ga je režiral Alfonso Gomez Rejon, je tako ponovilo uspeh filma Ritem norosti, ki je lani prav tako pobral obe nagradi in potem napredoval vse do nominacije za oskarja. V glavnih vlogah nastopajo Thomas Mann, R. J. Cyler in Olivia Cooke. Gomez Rejon je nagrado za film, v katerem igrajo še Nick Offerman, Connie Britton in Molly Shannon, posvetil vsem filmarjem in umetnikom iz domačega mesta Laredo v Teksasu ter svojemu očetu.

Brez politike ni šlo

V kategoriji dokumentarnih filmov je veliko nagrado žirije osvojil Volčji trop režiserke Crystal Moselle; ta pripoveduje zgodbo o šestih najstnikih, izločenih iz družbe, ki imajo radi filme. Nagrado občinstva je osvojil dokumentarec Meru o plezanju na istoimensko goro v Himalaji, nagrado občinstva med tujimi dokumentarci pa britanski Dark Horse.

Na podelitvi nagrad, ki jo je vodil komik Tig Notaro, je bila pogosto v ospredju politika. Tako je Fedor Aleksandrovič, protagonist dokumentarca Ruska žolna, ki govori o černobilski katastrofi in njenih posledicah, skupaj z ustvarjalci filma pozval k pomoči za Ukrajino oziroma ustavitvi proruskih teženj. Kritik je bila deležna tudi ameriška družba, predvsem zaradi odmevnih nekaznovanih usmrtitev svojih temnopoltih državljanov. Posebno nagrado žirije za družbeni učinek je dobil dokumentarec Tri minute in pol režiserja Marca Silverja, ki govori o ustrelitvi temnopoltega najstnika Jordana Davisa in sojenju morilcu Michaelu Dunnu.

Eksperiment še odmeva

Posebna nagrada za odličnost v kinematografiji je šla filmu Dnevnik najstnice režiserja Leeja Haugena, za najboljšo mednarodno dramo pa je bil po odločitvi žirije izbran britansko-novozelandski vestern Slow West. Nagrado občinstva je v mednarodni kategoriji dobil indijski film Umrika. Mednarodno nagrado za režijo je dobila Alante Kavaite za Sangailino poletje, litovsko-francosko-nizozemsko kolaboracijo za film o 17-letni Sangaile, ki je navdušena nad kaskaderskim letenjem.

Nagrade za kratke filme so podelili že v četrtek, veliko nagrado žirije pa je dobil World of Tomorrow. Istega večera so podelili tudi nagrado Alfreda P. Sloana za igrani celovečerec; dobil jo je film Stanford Prison Experiment, ki opisuje (ne)slavne poskuse na omenjeni univerzi leta 1971. nr