V ponedeljek bo najprej, predvidoma ob 8. uri, od Vojašnice barona Andreja Čehovina Postojna proti mejnemu prehodu Fernetiči krenila kolona 24 vojaških vozil. Sledila bo kolona 25 vozil ob 9.30 ter ob 12. uri še 22 vojaških vozil. Spremljala jih bo slovenska vojaška policija, premikale pa se bodo skladno z veljavno prometno zakonodajo.

Gre za vozila 173. zračno-desantne brigade Oboroženih sil ZDA, katere pripadniki so z rodovskimi enotami 1. brigade Slovenske vojske sodelovali na usposabljanju Okretni velikan (Agile Titan), ki je na Postojnskem potekalo od 22. januarja.

Na Postojnskem pa se v ponedeljek že začenja novo usposabljanje. Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku bo namreč do petka usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja v organizaciji 15. polka vojaškega letalstva.

Poleg usmerjevalcev združenega ognja iz enot Slovenske vojske bodo na njem sodelovali tudi slušatelji in inštruktorji šole zračnih sil ZDA AGOS (Air Ground Operations School) s sedežem v Nemčiji.

Usposabljanje bo podpirala 152. letalska eskadrilja s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik. Letala bodo območje usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih vsak dan od 9.30 do 15. ure. Piloti se bodo usposabljali v bojnem delovanju na višinah do 4000 metrov, so še zapisali na obrambnem ministrstvu.