Knjige še ne bo letos

Da šestega romana v sagi Pesem ledu in ognja letos še ne bodo izdali, je za britanski Guardian potrdila založnica Georgea R.R. Martina. Bodo pa namesto tega v založniški hiši izdali tri novo ilustrirane že znane zgodbe iz sveta Zahodnega (Westerosa).

Vitez iz sedmih kraljestev (A Knight of the Seven Kingdoms) je zbirka treh uradnih »predzgodb« knjižne sage, postavljena pa je okoli sto let pred dogodki iz osrednje pripovedi. »Kratke zgodbe so bile v preteklosti izdane vsaka zase, nikoli pa še skupaj. Zaradi novih ilustracija pa bo ta izdaja še posebno lepa,« je za Guardian povedala Jane Johnson.

»Z novicami o knjigah se ne igračkam«

Johnsova je Martinove oboževalce razočarala, ko je dejala, da nima nikakršnih podatkov o morebitnem datumu izdaje knjige The Winds of Winter, na katero čakajo že vse od leta 2011, ko je izšla knjiga Ples z zmaji (A Dance with Dragons). Je pa razložila, da so knjige vse bolj kompleksne, zaradi česar Martin potrebuje neznansko količino zbranosti. »Oboževalci se morajo zavedati, da so te pošasti po dolžini enakovredne dvema ali trem romanom drugih pisateljev,« je opomnila.

Martin je sicer decembra lani na svoji spletni strani sam načel temo najnovejše knjige. »To sem že rekel, a bom še ponovil – z novicami o knjigah se ne igračkam. Vem, da veliko ljudi čaka na novo knjigo, vem, da nanjo čakajo že dolgo in da so nestrpni. Knjigo še vedno pišem. Ko jo bom končal, bom sporočil. Ne vem, kako naj to povem še bolj jasno,« je zapisal na spletni strani.