Stara prijatelja bosta spet skupaj, toda še enkrat več bosta na nasprotnih bregovih. Drug drugemu privoščita skoraj vse, se družita v zasebnem življenju in prijateljstvo ohranjata od zgodnjih najstniških dni, toda jutri bo vesel zgolj eden, drugi pa bo posledično žalosten. To sta Novak Đoković in Andy Murray. Kdo od njiju bo nasmejan, kdo turoben, bo znano jutri v finalu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu.

»Andy in jaz se bova v mislih spet vrnila v čas, ko sva bila stara dvanajst let in sva prvič igrala drug proti drugemu. Že dolgo se poznava, zato bo lepo spet igrati proti njemu,« je povedal Novak Đoković, ki je z Murrayjem nekajkrat v karieri družno zaigral tudi v dvojicah. Edino, kar je zagotovo jasno, je, da nihče v finalu ne bo slavil tako gladko, kot je v njunem prvem dvoboju pri dvanajstih letih zmagal Murray s 6:0 in 6:1. Oba finalista sta skupaj nastopila tudi v pesmi z naslovom Autograph, ki jo v osnovi pojeta dvojčka Bob in Mike Bryan (specialista za igro dvojic). »Vprašala sva Murrayja in je bil za, vprašala sva Đokovića in je bil prav tako za. Rekla sta nam, da ni problema, in ko bomo imeli čas, da bomo vse skupaj posneli,« je pojasnil Bob Bryan, ki je tudi napisal besedilo za oba teniška zvezdnika.

Oba finalista sta stara 27 let. Murray se je rodil 15. maja leta 1987, Doković teden dni kasneje. Čeprav se včasih pomerita tudi v nogometu (kadar imata priložnost), priznavata, da njun odnos kljub vsemu ni tako močan kot nekoč. »Zdaj imava profesionalno prijateljstvo,« je pred časom dejal Murray. »Ko sva bila mlajša, sva bila večja prijatelja. Včasih si še vedno pošljeva kakšno sporočilo in se pogovarjava o tenisu. Predvsem izmenjujeva mnenja o teniški karavani in kaj bi bilo najboljše za naš šport. Več od tega pa ne,« je rekel Andy Murray. »Upam, da bo drugače, ko bova nehala igrati. Zdaj težko kaj spremeniva, saj igrava na zelo pomembnih tekmah, ko je veliko v igri. V takšnih pogojih ne moreš biti najboljši prijatelj,« je dodal Škot. »Vedno mu pošljem čestitko za rojstni dan in on meni nazaj,« pa je povedal Novak Đoković. »Včasih greva na večerjo, enako kot z Rafaelom Nadalom. Toda v resnici smo težko pravi prijatelji, saj se borimo za svoje mesto v zgodovini. Toda nekega dne, ko se bomo upokojili, bi rad videl, da bi se skupaj usedli z našimi družinami, spili pivo in obujali spomine na čase, ko smo tekmovali na turneji,« je pristavil prvi igralec sveta.

Do sedaj sta se pomerila na 23 medsebojnih partijah. Uspešnejši je Srb, ki ima petnajst zmag, od tega zadnje štiri. Štirikrat sta drug proti drugemu igrala tudi v finalih turnirjev za grand slam. Razmerje je izenačeno, saj je vsak od njiju dobil dva dvoboja. Pri tem je zanimivo, da sta že dvakrat igrala v finalu Melbourna, kjer je vedno zmagal Đoković. Drugače je bilo v finalih New Yorka in Wimbledona, kjer je oba medsebojna finala dobil Murray.

Đoković bo imel pred finalom dan manj počitka, saj je še včeraj igral pet nizov proti Stanislasu Wawrinki. S tem se je ponovil trend iz preteklih dveh let, ko sta omenjena tekmeca na medsebojni partiji vedno igrala vseh pet nizov, toda s to razliko, da tokrat v zaključku ni bilo nobene drame. V kolikor je Đoković pred dvema letoma dobil zadnji niz s 12:10, je lani slavil Wawrinka z 9:7. Letos je bilo bolj mirno, saj je Nole tekmecu v zadnjem nizu zavezal kravato in skupno napredoval s 7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6 in 6:0. »Precej sem si otežil življenje. Igral sem proti branitelju naslova, zato je bilo napeto in čustveno,« je dejal Đoković. Poznavalci sicer trdijo, da če bosta finalista ponovila igro iz polfinala, je v prednosti Murray.

Rezultati, moški, polfinale (28,28 milijona evrov): Đoković (Srb, 1) – Wawrinka (Švi, 4) 7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0, ženske, dvojice, finale: Mattek-Sands, Šafarova (ZDA, Čeh) – Yung-Jan, Jie (Taj, Kit, 14) 6:4, 7:6 (5), mešane dvojice, polfinale: Hingis, Paes (Švi, Ind, 7) – Su-Wei, Cuevasa (Taj, Uru) 7:5, 6:4, Mladenović, Nestor (Fra, Kan, 3) – Mirza, Soaresa (Ind, Bra) 3:6, 6:2, 10:8. vra