»Ko pogledam nazaj, se zdi vse enostavno, a še zdaleč ni bilo. Ker spremljamo številne projekte po svetu, smo pred tremi leti dobili informacijo o gradnji treh športnih dvoran v Katarju za potrebe SP. Po stikih s projektanti in podjetji, ki so gradila dvorane, smo uspeli priti tudi do glavnega projektanta iz Libanona in smo ga povabili v Slovenijo. Pokazali smo mu Stožice in še nekaj naših projektov, seveda tudi Elan in Bled, in bil je navdušen,« se spominja Miha Šter, direktor podjetja Elan Inventa. Gost iz Libanona je slovensko podjetje kot potencialnega partnerja priporočil olimpijskemu komiteju Katarja, v zgodbi je svojo vlogo odigral tudi Olimpijski komite Slovenije, odločilna pa je bila predstavitev Elanove ponudbe za opremljanje treh dvoran, v katerih so tekme SP: Lusail, Duhail in Al Sad.

Podjetje iz Begunj na Gorenjskem je potencialne kupce iz Katarja navdušilo s številnimi novostmi, kot so dizajn stolov, tribune, goli v katarskih barvah, pregradne zavese, zaščitne mreže za gol, zavese za zaporo tretjega ringa v velikih dvoranah... »Uvrščeni smo bili na seznam 'priporočenih' opremljevalcev, ki se potem dogovarjajo z velikimi in pomembnimi gradbenimi podjetji. Pogovori z njimi so bili uspešni in dobili smo posel: opremiti dvorano v Duhailu, v kateri je tudi sedež katarske rokometne zveze, v celoti, v ostalih dveh pa v večinskem delu,« pojasnjuje Šter. Projekt se je začel marca lani, naslednje mesece pa je iz Kopra v Doho – po kar 40-dnevnem potovanju z ladjo – prispelo tudi več kot 70 zabojnikov z Elanovo opremo.

Le s slovensko delovno silo

Kljub težavam s carinskimi opravili v Dohi je bila oprema uspešno in pravočasno v katarski prestolnici, a zapletlo se je pri drugih izvajalcih. »Dvorane bi morale biti v celoti zgrajene do septembra lani. Ker smo bili v nizu podizvajalcev seveda zadnji, je zaradi težav drugih s konstrukcijo, energetiko in podobnimi zadevami posledično zamujalo naše delo, saj nismo mogli montirati svoje opreme. Šele ko je bilo vse ostalo narejeno, smo lahko začeli z delom: dvorana Duhail je bila opremljena v dogovorjenem roku, ostali dve pa tik pred začetkom SP,« pripoveduje Šter o projektu, vrednem 4,8 milijona evrov, medtem ko je celotna blagovna menjava med Slovenijo in Katarjem lani znašala le 6,5 milijona.

Delo v Dohi so opravili montažerji slovenskega podjetja, ki so delali v težkih razmerah – na veliki višini in pri temperaturah 45, 50 stopinj Celzija. »Opravili so vrhunsko delo. Nismo želeli tvegati z delovno silo v Katarju, torej z lokalnimi montažerji, da ne bi bilo napak. Montaža naše opreme je zahtevno opravilo, ki ne gre skupaj s telesno šibkejšimi domačimi delavci, ki so poleg tega nagnjeni k občasnemu lenarjenju, izginjanju z delovišča... Nismo si smeli privoščiti, da bi naše podjetje slabo opravilo svoje delo ali celo prekoračilo dogovorjene roke,« opozarja Šter (v projekt je bilo vključenih več kot 200 delavcev) in dodaja, da ima vsaka od treh dvoran še po dve pomožni dvorani, ki ju je bilo prav tako potrebno opremiti.

Upajoč na posel na SP 2022

Priznava, da je z Arabci težko poslovati, saj stalno spreminjajo svoje želje, načrte in ideje (podjetje iz Slovenije je moralo na primer zamenjati del stolov v dvorani, spremeniti opremo v prostorih VIP...), ves čas pa jim moraš biti na voljo. Hkrati so izredno korektni, ko vidijo, da delaš dobro in kakovostno. »Najbolj spoštujejo močan stisk roke na začetku in koncu del. Ker smo mi imeli veliko težav z bankami, nobena nas ni hotela spremljati pri tem projektu, so nam Katarci dali 500.000 evrov na odprto – še preden smo podpisali pogodbo. Takšno je bilo njihovo zaupanje v nas.« A Gorenjci so svoje delo opravili vrhunsko. »Glede na pomembnost in velikost celotnega posla v Katarju je naše podjetje majhno, prihaja iz majhne države in majhnega mesta, zato imamo veliko razlogov za zadovoljstvo in ponos po opravljenem delu. V Katarju imamo zdaj dober položaj, saj nas jemljejo kot resnega in kakovostnega partnerja, vrednega zaupanja. V tem delu sveta je veliko priložnosti za posel, zato številna podjetja iz vsega sveta kar čakajo v vrsti in ponujajo svoje storitve. A uspeš lahko le, če ponujaš nekaj novega, revolucionarnega, kakovostnega, in to obljubo tudi izpolniš brez napake,« se zaveda.

V podjetju se že ukvarjajo z novimi naročili: v Katarju so že dobili nekaj dodatnih naročil za opremljanje dvoran, računajo pa na posel v zvezi s svetovnim prvenstvom v nogometu leta 2022. »Pogovori so v začetni fazi. Za zdaj se dogovarjamo, da bi dva stadiona v Katarju, na katerih bodo tekme, opremili s stoli. Ti projekti so tudi ogromna referenca za ostale projekte po svetu, kjer se že pogovarjamo. A naši prihodnji posli bodo v veliki meri odvisni od tega, kako se bo odvijala lastniška zgodba z Elanom v Sloveniji. Kljub vsemu ostajam optimist,« končuje prvi človek podjetja, ki je z rokometnimi goli opremilo tudi že dvorane na ženskem SP 2011 v Braziliji in na moškem SP 2013 v Španiji.