Zdajšnjemu vršilcu dolžnosti glavnega šolskega inšpektorja Tomažu Rozmanu je le uspelo. Vlada ga je namreč na včerajšnji dopisni seji imenovala na čelo šolskega inšpektorata. So se pa zapleti vlekli tako rekoč do zadnjega trenutka.

Ministrica Setnikar-Cankarjeva za Rozmana...

Kot smo že poročali, je ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar predlagala, da bi o Rozmanovem imenovanju v torek spregovorila vladna kadrovska komisija, v četrtek pa bi o tem odločala vlada. A je bila točka z dnevnega reda seje kadrovske komisije še pred njenim začetkom umaknjena, glavni razlog za to pa je bilo odločno nasprotovanje socialnih demokratov, da bi Rozman še naprej vodil inšpektorat. Poudarjali so, da jih je v zadnjih dneh poklicalo veliko ljudi, ki so imeli na njegovo dozdajšnje delo kup kritičnih pripomb. Mnogi se na primer spominjajo, da je kot šolski inšpektor za svoja predavanja šolam zaračunal visoke honorarje.

Vendar se Setnikar-Cankarjeva, ki sodi v kvoto ministrov SMC, ni dala. Na četrtkovi seji vlade je spet predlagala Rozmanovo imenovanje. V razpravi je po naših informacijah povedala, da gre za dobrega kandidata, ki mu podporo izreka večina zaposlenih, pohvalno naj bi se o njem izrazil tudi njen predhodnik na čelu šolskega ministrstva Jernej Pikalo, ki je sodil v kvoto ministrov SD. Nasprotovanje predstavnikov socialnih demokratov se je po naših informacijah na četrtkovi seji vlade že precej ohladilo – poudarjali so, da v primeru ministričinega vztrajanja zadeve ne bodo zaostrovali.

...ministrica Kopač-Mrakova za Batičevo

Nekateri naši sogovorniki iz koalicijskih vrst to »pomiritev« SD povezujejo s še enim kadrovskim dogajanjem na četrtkovi seji vlade. Na njej je bil namreč na dnevni red uvrščen tudi predlog ministrice za delo iz vrst SD Anje Kopač Mrak, da se za generalno direktorico zavoda za zaposlovanje imenuje Mavricijo Batič. Tudi o delu dozdajšnje vršilke dolžnosti generalne direktorice zavoda so krožile anonimke in kritične pripombe.

Po naših informacijah je premier Miro Cerar na omenjeni četrtkovi seji vlade ocenil, da tako glede Rozmana kot glede Batičeve obstajajo pomisleki, na katere še ni bilo v celoti odgovorjeno, in napovedal, da se bo zato s predstavniki obeh ministrstev še pogovoril. Z dnevnega reda sta bili tako umaknjeni obe imenovanji. Očitno so predstavniki ministrstev za izobraževanje in delo premierja uspeli prepričati, da sta njihova kadrovska predloga dovolj dobra: na včerajšnji dopisni seji vlade sta bila imenovana tako Rozman kot Batičeva.