Odločitev ministrstva za infrastrukturo, da letos ne podpiše nove tripartitne pogodbe z občino Kamnik in prevoznikom Kam-Bus, je bila za Kamničane, ki so za njihovo namero izvedeli sredi meseca, neprijetno presenečenje, saj je bil mestni avtobus že tri leta zelo priljubljen in ministrstvu zanj ni bilo treba prispevati sredstev. Samo tripartitno pogodbo bi morali znova podpisati, so povedali na občini in dodali, da je zdaj, ko so na ministrstvu svojo odločitev tik pred zdajci vendarle preklicali, znova vse v redu in bo avtobus lahko nadaljeval vožnje na trasi Kamnik–Qlandija in še naprej povezoval Snovik, Tunjice, Kamniško Bistrico, Volčji Potok in Šmarco tudi v februarju.

Primer dobre prakse

Na občini so ministrstvo po odpovedi podpisa pogodbe med drugim seznanili, da njihova odločitev ne bi prizadela le obiskovalcev mesta, marveč tudi najšibkejše občane, zlasti starejše, ki nimajo lastnega prevoza. Prizadela bi tudi krajane Tunjic, ki bi izgubili avtobusno povezavo, pa tudi socialno šibke, saj stane vozovnica na mestnem Kamnikbusu 0,80 evra, na rednih linijah pa 1,30 evra. Z nakupom kupona stane celodnevna vozovnica na mestnem avtobusu evro (mesečna 25 evrov), medtem ko je treba na rednih linijah odšteti 1,30 evra tudi za povratek.

Odločitev ministrstva o ukinitvi avtobusa je Kamničane presenetila tudi zato, ker so poprej projekt turističnega mestnega avtobusa na ministrstvu večkrat pohvalili in izpostavili kot primer dobre prakse, ki ga je želelo posneti kar nekaj sosednjih občin. Kako priljubljen je postal avtobus, pa dokazujejo tudi številke, saj so z njim lani prepeljali skoraj 24.000 potnikov. Prav tako je za avtobus že zagotovljenih 100.000 proračunskih evrov za to leto.

Prehodno obdobje

Na ministrstvu za infrastrukturo so svojo odločitev pred njenim preklicem utemeljili s tem, da so po preučitvi izvajanja prog Kamnikbusa na območju kamniške občine ugotovili, da gre za enake proge, na katerih po dogovoru z Občino Kamnik in državo vozi že Kam-Bus, in da je za te proge določeno prehodno obdobje le do konca avgusta 2015. Zato na ministrstvu za infrastrukturo pričakujejo, da bo občina že prej poiskala ustrezno rešitev oziroma izvedla javni razpis. A so s tem občino pahnili v še večjo zagato, saj je po njihovih besedah javni razpis na območju, kjer je podjetje Kam-Bus praktično edini koncesionar, ki lahko ponudi takšne proge, težko izvedljiv.