Signal da, vendar ne nad glavami

»Nismo proti signalu, smo pa proti postavitvi bazne postaje sredi naselja, v cerkvenem stolpu nad našimi glavami. Poiščejo naj primernejšo lokacijo, ki jih je na briških gričih veliko. Le malo dražje bo. Nas dobesedno ignorirajo in ne dobimo pravih odgovorov na vprašanja. Vse to dogajanje je sprlo krajane. Na sestanku je zaradi popačene predstavitve nastal hud spor med privrženci postavitve postaje in nasprotniki. Skoraj so zapele pesti,« je povedal Davorin Koršič, ki vodi civilno iniciativo.

Posel vodita občina in vaška skupnost

»Ko bo na stolpu bazna postaja Telekoma, bodo lahko svoje dodali še drugi operaterji. Ker bo dostop dovoljen samo pooblaščenim, ne bomo mogli imeti več pritrkavanj, ki so zelo popularna pri nas, in tradicionalnega obešanja veje prvo nedeljo v juliju na vrh stolpa. Tako bodo prekinili naše tradicionalne običaje,« naprej razmišlja Koršič.

Posel po pripovedovanju prizadetih sklepajo vaška skupnost in občina ter Telekom, ki se izogiba odgovorom. Florijan Močnik je najbližji sosed cerkve. Čudi se, da je za postavitev bazne postaje mobilne telefonije v zvonik cerkve svetega Nikolaja lani novembra župniji Kojsko oziroma pooblaščencu Telekomu dal soglasje zavod za kulturno dediščino. »Razočaran sem nad županom, ki noče slišati naših predlogov. Po mojem mnenju je tu vmes denar, korist pa bosta imeli tako občina kot škofija,« dodaja Močnik.

Razočarani krajani pod cerkvijo

»Razočarani smo nad vsemi, ki nam vsiljujejo bazno postajo. Vaška skupnost, občina in cerkev so proti nam. Nihče nas ni nič vprašal. Raziskave pa so pokazale, da je takšno sevanje nevarno, da povzroča raka. Po naši zakonodaji mora biti bazna postaja vsaj sto metrov od prvih hiš. Cerkev nas očitno ne sliši,« je kritična Vlasta Lojk.

Na cerkvenem stolpu je že dve leti postavljena antena novogoriške kabelske televizije in njen internetni kanal. Vse skupaj naj bi postavili začasno za pokrivanje signala za območje Golega Brda ob nekdanji mejni reki Idriji.

Peter Lemut, ki vodi vseslovensko akcijo proti postavitvi baznih postaj v naseljenih območjih, je ogorčen nad dogajanjem: »Vlagatelji na barbarski način posegajo v prostor. Morda gre za kartelno dogovarjanje... Upam le, da bo škofija moralna, da bo proti postavitvi naprav in se bo zavzela za človeka.« Lemut še pravi, da se čudi gorečnosti direktorja občinske uprave Andreja Markočiča in župana Franca Mužiča ob postavitvi postaje, ki naj bi pohodila vse predloge in možnosti za iskanje druge lokacije bazne postaje.