"Zavračamo sodelovanje s trojko, ki je ne priznava niti Evropski parlament," je dejal Varufakis. Trojko, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je označil za nezakonito in protievropsko.

Ob tem je dejal, da je Grčija pripravljena izpeljati obsežne reforme, a zavrnil nadaljevanje programa mednarodne pomoči Grčiji. Atenam sicer grozi, da bodo do sredine leta ostale brez denarja. Pogoj za stabilno financiranje je prav dogovor z mednarodnimi posojilodajalci - EU in IMF - o izplačilu nove tranše posojila do konca februarja.

Zahteval mednarodno konferenco o odpisu grškega dolga

Grški minister je danes znova zahteval tudi mednarodno konferenco o odpisu grškega dolga, ki znaša več kot 300 milijard evrov. Vodja evroskupine je to odločno zavrnil. "Taka konferenca že obstaja. Imenuje se evroskupina," je poudaril. Ob tem je dejal, da Grčija nima več veliko časa in da mora vlada v Atenah zdaj odločiti, kako bo šlo naprej.

Nova vlada pod taktirko levičarske Sirize je Grkom ob začetku mandata obljubila konec zategovanja pasu in nasprotuje zahtevam trojke po nadaljnjem varčevanju v zameno za pomoč. V Atenah ta teden Evropi niso prizanašali s šoki - ustavili so privatizacijske postopke, napovedali dvig minimalne plače na predkrizno raven ter zaposlitev več tisoč odpuščenih javnih uslužbencev.

Spoštujte svoje zaveze!

Dijsselbloem je Atene danes pozval, naj spoštujejo svoje obveznosti do upnikov in posvaril pred vsakršnimi enostranskimi potezami.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, sta se politika po dvournem pogovoru o razmerah v Grčiji razšla vidno jezna.

Dijsselbloem se je pred tem sešel z grškim premierom Aleksisom Ciprasom in nekaterimi drugimi visokimi predstavniki nove grške vlade.