Po odločitvi občine, ki je lastnica prostorov, v katerih je Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN) sicer delovalo dobrih 20 let, bi moral Brecelj opraviti predajo prostorov do 9. februarja, a je ključe predal že danes.

Nekaj več kot 50 mladih se je zato danes s transparenti zbralo pred prostori društva, kjer so simbolno prižgali sveče in opozorili, da je zaprtje prostorov DPZN prizadelo tudi njihovo dejavnost.

Brecelj ravnal na lastno pest

Samuel Simonovič, sicer tudi podpredsednik DPZN, opozarja, da je Brecelj ravnal na lastno pest ter namesto, da bi se postavil za mladino, ščitil zgolj interes svojega društva.

Simonovič je pojasnil, da je Brecelj s svojim ravnanjem onemogočil razpravo znotraj društva, saj bi morali o nadaljnjih potezah odločati na skupščini DPZN, ki je načrtovana za 6. februar, s predajo prostorov pa je onemogočil kakršen koli dogovor. DPZN ni samo Brecelj in »tudi člani društva se lahko ne strinjajo z določeno odločitvijo predsednika«, je izpostavil. Ocenil je še, da je večina članov DPZN iz regije »absolutno proti prenehanju boja za prostor na takšen način«.

Strah jih je, da ne bodo imeli več možnosti za udejstvovanje

S takim ravnanjem se po besedah Simonoviča ne strinjajo niti mladi uporabniki iz različnih društev in neformalnih skupin, ki so se dolga leta udejstvovali v prostorih DPZN. Z današnjim protestom so tako želeli pokazati, »da ostali uporabniki prostora hočemo nadaljevati naše dejavnosti v tem prostoru ali vsaj, da nam občina zagotovi enakovredne nadomestne prostore«.

Kot je poudaril, je to »edini prostor, ki ponuja tovrstne dejavnosti na celi Obali«.

Anja Dobrovič iz neformalne skupine Nemesis Booking je pojasnila, da so v prostorih DPZN delovali zadnjih sedem let ter organizirali pet do šest koncertov letno. Njena bojazen je, da zdaj ne bodo imeli več možnosti za udejstvovanje, saj je težko najti prostor za alternativne glasbene zvrsti, ki ne prinašajo dobička.

Predali »izjavo žalujoče mladine«

Protestniki so šli vse do sedeža občine, ki po besedah Simonoviča do zdaj ni prisluhnila njihovim pobudam. Na občinskem vložišču so tako predali »izjavo žalujoče mladine«, v kateri opozarjajo na situacijo uporabnikov prostorov na Gregorčičevi, ter zaprosili za sestanek z županom Borisom Popovičem.

Z občine so medtem že sporočili, da bo župan predstavnike mladih sprejel v torek. Kot poudarja Popovič na občini, še manj pa on sam, niso niti za trenutek pomislili, da bi prostor mladim vzeli.

»Prostori v Gregorčičevi ulici 4 v Kopru so vedno bili in bodo tudi v prihodnje namenjeni izključno mladim, ne pa Marku Breclju in njegovemu osebnemu preživetju na račun javnega denarja. Še več, Center mladih Koper bodo uporabljali mladi in z njim tudi upravljali,« so povzeli besede župana.