Đoković bo v nedeljskem finalu Melbourna z začetkom ob 9.30 lopar prekrižal s šestim nosilcem Britancem Andyjem Murrayjem in naskakoval še peto krono zmagovalca na odprtem prvenstvu Avstralije.

Sedemindvajsetletni Srb, za katerega je s tribun ves čas tri in pol ure trajajočega dvoboja navijal njegov glavni trener Boris Becker, nekdanji sloviti nemški teniški as, bi z zmago nad Murrayjem postav igralec z največ zmagami na turnirjih za grand slam v Melbournu v moderni dobi. Zdaj si namreč rekordne štiri lovorike, v dobi odprtega prvenstva po letu 1969, deli s Švicarjem Rogerjem Federerjem in Američanom Andreem Agassijem. Pred tem je na avstralskem prvenstvu Roy Stanley Emerson vpisal šest naslovov zmagovalca (1961, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967).

Đoković je odprto prvenstvo Avstralije dobil že v letih 2008, 2011, 2012 in 2013, lani pa ga je v četrtfinalu izločil prav kasnejši zmagovalec Švicar Wawrinka, ki je tokrat Srbu vzel dva niza, a kaj več ni uspel iztržiti. Švicar je bil tokrat zunaj vrhunske forme, zadnji niz je tako Đoković dobil celo brez izgubljene igre. Tekmeca nista prikazala bleščečega tenisa, saj so dvoboj zaznamovale številne napake in podarjene točke ter izgubljeni začetni udarci.

»Ker sva z Wawrinko v zadnjih dveh letih vselej odigrala pet nizov, sem bil tokrat pripravljen na bitko. To je bil izvrsten dvoboj. Drug drugega sva gnala do skrajnosti. Čestitke Stanu za dobro predstavo,« je po koncu dvoboja dejal Đoković.

Đoković je v polfinalnem dvoboju naredil 49 neizsiljenih napak, zbral je 27 winnnerjev, Wawrinka pa je imel v svoji statistiki celo 69 neizsiljenih napak ob 42 winnerjih.

"Nisem bil najbolj zadovoljen s svojim gibanjem na igrišču. Mislim, da sem se postavil v preveč podrejen in obrambni položaj, zlasti mi je takšna drža škodila v drugem in četrtem nizu, ko je Stan stopil na plin in dvoboj pripeljal vse do petega niza. A sem, kljub vsemu, ostal zbran do konca, pokazal odločnost in konsistentno igro, ko je bilo najbolj potrebno, v odločilnih delih nisem popustil, dobro sem serviral in sem zelo vesel, da je dvoboj vendarle za mano," je bil Đoković zadovoljen z dobljenim obračunom proti lanskemu nosilcu naslova.

Đoković je doslej v Melbournu še vsakič, ko se je uvrstil vsaj v polfinale, na koncu dobil tudi turnir. Murrayja čaka težko delo, saj je izgubil že dva finala Melbourna proti Đokoviću v letih 2011 in 2013.

Wawrinka: To je bil čuden dvoboj

Devetindvajsetletni Wawrinka je pričakoval več, po dvoboju pa je imel mešane občutke: "Šlo je za čuden dvoboj. Zagotovo to ni bila moja najboljša predstava, veliko preveč je bilo vzponov in padcev v igri, da bi lahko bil zadovoljen. Pogoji niso bili najboljši, žogica je ubirala svojo pot, imel sem veliko težav nadzorovati jo. Glede na vse me v bistvu zelo preseneča, da sva odigrala pet nizov, z Novakom sva imela že boljše boje, a ne glede na vse, danes je bil boljši nasprotnik, odigral je bolje, da je na koncu zasluženo slavil in se zasluženo uvrstil v finale," je dejal Švicar.

Wawrinka se je dokončno iz sence veliko bolj slavnega rojaka Federerja izvil šele lani, ko je po zmagi nad Špancem Rafaelom Nadalom v Melbournu osvojil svoj prvi in za zdaj zadnji turnirski naslov na turnirjih za grand slam.

V ženski konkurenci se bosta v soboto za prestižno lovoriko udarili Rusija Marija Šarapova in vodilna igralka svetovne jakostne lestvice Američanka Serena Williams.

Mattek-Sandsova in Šafarova zmagovalki ženski dvojic

Američanka Bethanie Mattek-Sands in Čehinja Lucie Šafarova sta zmagovalki teniškega odprtega prvenstva Avstralije v konkurenci ženskih dvojic. Ameriško-češka naveza je v finalu ugnala 14. nosilki, Tajvanko Chan Yung-Jan in Kitajko Zheng Jie, s 6:4 in 7:6 (5).

"To je prvi turnir, na katerem sva igrali skupaj, in po tem uspehu sem prepričana, da bova še naprej nastopali skupaj," je povedala Mattek-Sandsova. Skupaj s Šafarovo sta na poti do naslova premagali pet nosilcev in postali prva nepostavljena ženska dvojica z zmago v Melbournu po Rusinjah Svetlani Kuznjecovi in Veri Zvonarevi, ki sta slavili leta 2012.

Med mešanimi dvojicami pa so znani finalisti. Švicarka Martina Hingis in Indijec Leander Paes, ki sta sedma nosilca, sta v polfinalu s 7:5 in 6:4 odpravila Tajvanko Hsieh Su-Wei in Urugvajca Pabla Cuevasa, tretjepostavljena Francozinja Kristina Mladenović in Kanadčan Daniel Nestor pa sta izločila prva nosilca, Indijko Sanio Mirza in Brazilca Bruna Soaresa, s 3:6, 6:2 in 10:8.