Pred SP je imel kar 12-centimetrski edem na mečni mišici, ki sicer ni bila strgana, je bila pa poškodovana ovojnica mišice. »Zdaj je poškodba sanirana. Po treningih in tekmah ne čutim bolečin, le stopnja pripravljenosti je mogoče malce nižja, utrujenost pa nekoliko večja, saj sem bil kar deset dni večinoma na terapijah in brez večjih obremenitev. Še vedno imam tudi malce podzavestnega strahu pri strelih na gol in hitrih gibih, ampak vedno manj. S treningi in tekmami se tudi vrača tisti pravi občutek za igro,« pravi 28-letni Klemen Cehte, ki je proti Makedoniji v osmini finala dosegel dva gola (strel 5-2), proti Franciji v četrtfinalu pa štiri (strel 11-4).

Cehte si rokometni kruh služi v francoskem klubu Aix, ki ga trenira Zvonimir Serdarušić - Noka, nekdanji selektor Slovenije in trener Celja Pivovarne Laško, v njem pa je začasno zatočišče po bankrotu beloruskega Dinama iz Minska in pred lanskih odhodom v madžarski Pick Szeged našel tudi Dean Bombač. Iz Aixa prihaja le en reprezentant Francije – to je steber obrambe Luka Karabatić. »Igrati proti fantom, ki jih poznam iz francoske lige, še posebej pa proti klubskemu soigralcu Karabatiću, je posebna in zanimiva izkušnja, nikakor pa ne šok. Seveda je nenavadno, ko vidiš klubskega soigralca v dresu nasprotne reprezentance, a menjavanje soigralcev, klubov in dresov je pač stalnica v vseh športih,« ki se je – potem ko je oktobra 2012 na predvečer kvalifikacijske tekme z Romunijo za nastop na EP 2014 na Danskem v nikoli pojasnjenih okoliščinah (uradno zaradi poškodbe hrbta, neuradno zato, ker se mu ni uspelo vključiti v ekipo) zapustil priprave v Ankaranu – spet vrnil v reprezentanco.

Proti Franciji v četrtfinalu je Slovenija doživela visok poraz (23:32), danes pa jo čaka obračun z Dansko. »Proti Franciji nas je pokopal katastrofalen začetek. Nato smo se sicer dvignili in sredi drugega polčasa približali na minus štiri, a njihova kakovost in izkušnje so potem naredile svoje. Francozi so zares mojstri svojega rokometnega poklica in generacija, ki je že desetletje vladar evropskega in svetovnega rokometa. Vseeno sem prepričan, da si kljub porazu nimamo česa očitati,« meni Cehte, ki je na kvalifikacijskih tekmah za nastop na EP 2016 na Poljskem proti Latviji in Slovaški skupaj dosegel kar 12 golov. Pred dvobojem z Danci dodaja: »Ne smemo ponoviti napake, ki smo jo naredili proti Franciji, ko smo razbranili Thierryja Omeyerja. Danci imajo vrhunskega vratarja Niklasa Landina: če bomo z njim delali po takšnem scenariju kot z Omeyerjem, se nam zelo slabo piše.«

Brestaničan je lani tik pred začetkom ligaške končnice nepričakovano zapustil Gorenje in odšel v Katar, kjer je zaigral za El Jaish in z njim tudi osvojil cenjeni prinčev pokal. Da gostitelji igrajo v polfinalu letošnjega SP, ga ne čudi: »Že pred začetkom tekmovanja sem napovedal, da bo organizacija na vrhunski ravni, saj jim denar ne predstavlja težave, a tudi to, da bodo poleg tega uporabili vse vzvode, da bo reprezentanca prišla čim višje. Reprezentanco, v kateri je večina igralcev naturaliziranih, sem pričakoval visoko, a v polfinalu ne. Prav tako skoraj zagotovo nihče ni pričakoval polfinalnega para Katar – Poljska, vendar imam občutek, da se bodo v veliki finale uvrstili Poljaki,« napoveduje Cehte, ki je doslej v reprezentančnem dresu Slovenije zbral 30 nastopov in dosegel 75 zadetkov.

Cehte, ki se je precej lažje vključil v reprezentanco tudi zaradi skoraj enakega sistema igre, ki ga gojita Serdarušić (z njim je Klemen sodeloval že na reprezentančni ravni, a kratko) in njegov nekdanji pomočnik Denič, v drugem polfinalu med Francijo in Španijo odkrito napoveduje uspeh galskih petelinov. »Mislim, da ne bodo imeli prevelikih težav s Španci. V Katarju so se šele ogreli in komaj v drugem delu tekmovanja začeli igrati svoj pravi rokomet. Tekme v skupinskem delu so bile zanje le ogrevanje, v izločilnih bojih pa igrajo na polno. Francoski stroj se je v zadnjih dneh dokončno ogrel, zato ne vidim nobene reprezentance, ki bi lahko ustavila tako kakovostno, močno in izkušeno ekipo. Ne le s Španci v polfinalu, tudi v finalu bodo zlahka opravili s Poljaki,« je prepričan Cehte, nekdanji rokometaš Krškega, Dobove, Trima, Gorenja in katarskega El Jaisha.