Vzemimo to na kratko v obzir.

Če v spletni brskalnik vtipkamo pojma »Janez Janša« in »orožje« ter kliknemo na slike, najdemo nekaj zanimivih podob. Na eni od fotografij Janša stoji pred odprtim zabojem s puškami. Na drugi fotografiji stoji ob mizi, na kateri je šest pištol. Na tretji fotografiji, glej ga zlomka, Janez Janša pozira z armbrustom. To je tisti protitankovski raketomet. Na četrti fotografiji Janša v vojaški uniformi z rdečo zvezdo na kapi.

Si je še kdo zaželel, da bi fotografije s pripisom, da je Janez Janša nevaren tip, pod geslom »varnost letališč« poslal v vednost ameriškim in izraelskim obveščevalcem? Bi to storili novinarji francoskega časnika Charlie Hebdo? V Sloveniji, kakopak, to ne bi bilo pametno početje. Kaj, če bi se Janša v kratkem hotel odseliti v Ameriko? Kdo bi mu grenil to veselje?

Ko je Janša predvčerajšnjim na spletu objavil fotografije novinarja Televizije Slovenija Erika Valenčiča s puško in v majici s podobo Osame bin Ladna, gotovo ni mislil, da je Valenčič res »potencialni terorist«, ki ogroža letalski promet. Janša kot bivši novinar ve, da se fotografiranje z orožjem in »svakojakimi« simboli pač zgodi. A ko novinar razkrinkava tvoje povezave z neonacisti, kot je storil Valenčič, ga udariš tako, da se ne bo mogel braniti.

Že od starega Rima je znano, da se politična moč gradi na teorijah zarote in povezavah nasprotnikov, ovir na politični poti, z demoni. Janša je zapis o Valenčiču, »potencialnem teroristu«, naslovil prav, ko ga je poslal ameriški obveščevalni agenciji Cia. Če kje, potem v Ameriki tovrstna obvestila padejo na plodna tla, pravi nemški profesor za ameriške študije Michael Butter. V letošnjem intervjuju za Spiegel je Butter spomnil, da so puritanski ameriški staroselci, ko so osnovali svojo politično misel, zglede iskali v starem Rimu in v sistemu držav srednjeveške Italije. Z zarotami so države funkcionirale in tudi propadale, če je bilo treba. Butter je to povezal z religioznostjo, »jasnim razlikovanjem med dobrim in zlim«. »V preteklosti je večina ljudi mislila, da je njihova usoda odvisna od božje volje,« pravi Butter. »V razsvetljenstvu pa so dogodki nenadoma postali arbitrarni. Zato se je ponudila nova razlaga: namesto boga upravljajo svet zarote. To je veliko lažje sprejeti kot kaos.«

Je, če ne verjamemo v kaos naključij, možno, da se novinar, ki razkrinkava najvplivnejšega slovenskega politika, kar tako mimogrede fotografira s puško in si obleče majico z Osamo bin Ladnom? Za slovenske notranjepolitične potrebe imajo fotografije težo dokaza: Janše in SDS so se lotile zle sile! Za ameriške obveščevalce, ki kukajo v vsak obskurni kot svetovnega spleta in shranjujejo podatke, pa je obvestilo o potencialnem teroristu droben dodaten razlog za to, da bodo njihovi (izraelski) prijatelji iz varnostne industrije prodali letališki varnostni sistem več.

En potencialni terorist ni še nobeden. Lahko pa Janša ovadi še koga. Nič lažjega.