Muzikal My Fair Lady je imel že pred svojim nastankom nadvse zanimivega predhodnika, v drami Pygmalion irskega književnika Georgea Bernarda Shawa, čigar besedilo je – morda še bolj kot glasba Fredericka Loeweja na libreto Alana Jaya Lernerja – zbadljivo podčrtalo družbena razslojenost in zlaganost vljudnostnih etiket v tako imenovani visoki družbi razvitega kapitalističnega zahoda, zlasti angleške monarhije.

Muzikal v dveh dejanjih v ospredje postavlja družbeno »komolčarstvo« Elize Doolittle, mlade, neodvisne in ambiciozne, toda malomarne in nekultivirane prodajalke cvetja iz londonskega predmestja Cockney. Ker se želi z lepšimi manirami in rafinirano govorico na vsak način prebiti v visoko družbo, poišče strokovno pomoč pri pedantnem in nadutem profesorju fonetike Henryju Higginsu.

Že prva broadwayska produkcija iz leta 1956 z legendarnim igralcem Rexom Harrisonom ter vsestransko talentirano pevko in igralko Julie Andrews je muzikalu napovedovala uspešno prihodnost. Številni glasbeni kritiki so glasbeno-gledališko delo označili za popoln muzikal, saj izpolnjuje tako rekoč vse kriterije, ki zagotavljajo njegov uspeh: poleg prepoznavnih in tudi naivnemu ušesu dostopnih melodij se ponaša z všečno zgodbo, zbadljivo, a lahkotno družbeno kritiko ter s komičnimi liki in situacijami, s katerimi se občinstvo lahko vedno znova poistoveti.

V vlogi profesorja Henryja Higginsa bo tokrat nastopil Jaki Jurgec, Elizo Doolittle pa bosta upodobili Valentina Čuden (30. 1., 6., 13., 14. in 15. 2. 2015) in Elvira Hasanagić (1., 3., 4. in 7. 2. 2015). nr