Najdena lobanja je ponovno osvetlila selitvene tokove naših prednikov iz Afrike in posledično naseljevanje ostalih območij našega planeta. Arheologi pa so iz lobanje razbrali še veliko več – prvič so določili lokacijo, kje so pripadniki človeške vrste živeli ob neandertalcih. Na podlagi DNK izsledkov bi bilo mogoče, da sta se vrsti tudi parili med sabo.

Homo sapiens je iz Afrike odkorakal pred 60.000 leti. Lobanja razkriva, da so ljudje, ki so naselili Levant (današnji jug Sredozemlja), predstavljali glavne osvajalce takrat z neandertalci poseljene Evrope, piše portal The Guardian.

»Gre za prvi primerek, ki povezuje Afriko in Evropo,« poudarja profesor Israel Hershkovitz. Znanstveniki sklepajo, da je do mešanja med rasama prišlo v obdobju med 65.000 in 50.000 leti pred našim štetjem.

Jama Manot, v kateri so odkrili dotično lobanjo, se nahaja prav na tem območju. »Manot je za sedaj edino znano območje, kjer so si ljudje delili prostor z neandertalci,« pojasnjuje Hershkovitz. »Odkritje nam bo mogoče pojasnilo, kdo so bili prvi migranti, katerih potomci so kasneje osvojili Evropo in ostale predele planeta.