V dvorani Al Sadd je Slovenija včeraj praznovala rokometnega abrahama – proti Franciji je odigrala 50. tekmo na dosedanjih SP, njen izkupiček do obračuna v Dohi pa je bil 24 zmag, 23 porazov in dva remija. Ekipa Clauda Oneste, ki je selektor Francije že 14 let, je poskrbela tudi za najvišji poraz Slovenije v zgodovini njenih nastopov na SP: v Nemčiji 2007 je zmagala s kar 14 goli razlike (33:19). Toda v včerajšnji dvoboj s sorekorderji po številu naslovov svetovnih prvakov (Francozi imajo štiri, tako kot Švedska in Romunija) so Slovenci vstopili s še enim spoštovanja vrednim statističnim podatkom: skupaj s Španijo – obe sta dosegli po 190 golov – so bili po šestih tekmah najučinkovitejša med vsemi 24 reprezentancami v Katarju, čeprav so na prvih petih igrali brez klasičnega levega zunanjega igralca.

Na dan tekme z galskimi petelini sta zjutraj Doho z letalom zapustila oboleli Dean Bombač in Blaž Blagotinšek, ker je selektor Boris Denič izkoristil že obe igralski menjavi. V zapisniku je bil kot šestnajsti igralec sicer prijavljen David Špiler, a je zaradi poškodbe samo grel klop za rezervne igralce. »Francozi so kot buldožerji. Nemogoče jih je ustaviti,« je v novinarskem središču slovenska predstavnika sedme sile prepričevala francoska časopisna poročevalka Monique, ki je imela na obeh licih narisano trobojnico, in ob odhodu dodala: »Bojim se, da boste doživeli polom.«

Zadetek Klemna Cehteta v prvi minuti za 1:0 je pomenil prvo in hkrati zadnje vodstvo Slovenije, kajti potem je sledil strelski post, dolg neverjetnih dvanajst minut. V tem času so Francozi dosegli kar sedem golov, prejeli niso nobenega, 38-letni vratarski veteran Thierry Omeyer pa je zbral že sedem obramb. Od 14 igralcev v polju je dal selektor Onesta v prvem polčasu priložnost deseterici, od katere se je deveterica vpisala med strelce, pri Slovencih pa le pet. In ko so si Francozi pet minut pred koncem prvega polčasa priigrali rekordno prednost devetih golov (17:8), je že krepko zadišalo po tistem, kar je napovedala Monique. »Ni predaje, ni predaje!« je skandirala skupina slovenskih navijačev, potem ko so njihovi ljubljenci na začetku drugega dela dobili tri gole zapored in zaostajali že za enajst (10:21). In se niso: v 49. minuti so se približali na minus štiri (20:24), a so Francozi nato dosegli štiri gole zapored in stvari spet postavili na svoje mesto.

»V prvi četrtini tekme nismo tako slabo igrali, ampak je Omeyer obranil veliko naših strelov. Težko je s prstom pokazati na kogarkoli od nas, saj smo vsi želeli le najboljše, a smo ga razbranili. Naredili smo prav to, kar je bilo v nasprotju z našim ciljem pred tekmo. Na hiter center smo vedno zabijali, a so nas v drugih delih igre vzeli v svoj mlin telesne moči. Ko smo se v drugem polčasu malce približali, ste svoje dodala še sodnika, a končna razlika je realen pokazatelj razlike med ekipama. Manjka nam še nekaj let, da bi se morebiti lahko dvignili na njihovo raven telesne moči,« je priznal Dragan Gajić, s 56 goli prvi strelec SP. Michael Guigou je včeraj praznoval 33. rojstni dan, a je igral bolj malo in dosegel le en gol, čeprav je bil do tekme s Slovenijo prvi strelec Francije (27): »Morda me je selektor držal na klopi, da se ob rojstnem dnevu ne bi preveč utrudil, haha. Slovenci so hitri, kakovostni in neugodni, zato smo že od prve sekunde igrali na polno. Kljub visoki prednosti nismo popuščali, čeprav smo sredi drugega polčasa malce padli, a smo se hitro pobrali ter zasluženo in visoko zmagali.«

Ostali izidi četrtfinala: Katar – Nemčija 26:24 (18:14), Poljska – Hrvaška 24:22 (12:10), Španija – Danska 25:24 (11:11).