Mehičani spadajo v sam vrh narodov, ki se bojujejo z velikimi razsežnostmi debelosti, čezmerno težkih je kar 30 odstotkov prebivalcev. Sprva so dodatno obdavčili sladke pijače, tokrat pa so k problematiki pristopili nekoliko drugače.

Na postajah podzemnih železnic so namestili trideset naprav, občutljivih za gibanje, ki podelijo brezplačno vozovnico vsakomur, ki naredi deset počepov. Kreativni ukrepi v boju proti debelosti niso nič novega. V zameno za počepe so brezplačne vozovnice ponujali tudi ponekod v Rusiji, v duhu športnega razpoloženja v času pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju. Tam so bile zahteve nekoliko strožje – za brezplačno vozovnico je moral vsak narediti trideset počepov. V Dubaju pa so že pred dvema letoma svojim prebivalcem ponudili gram zlata v zameno za vsak izgubljeni kilogram.

Izsledki številnih študij so pokazali, da so denarne nagrade učinkovita motivacija za izgubo telesne teže. Čeprav deset počepov ustreza najosnovnejši zaželeni telesni aktivnosti, mehiške oblasti upajo, da bodo s tem ukrepom še spodbudile prebivalstvo k aktivnejšemu življenju. ep