V polfinalu se bo Đoković, ki v Melbournu letos sploh še ni izgubil niza, pomeril z branilcem naslova Švicarjem Stanom Wawrinko, ki se je v polfinale danes prebil po zmagi proti Japoncu Keiju Nišikoriju s 6:3, 6:4, 7:6 (6). V drugem polfinalu se bosta pomerila Čeh Tomaš Berdych in Škot Andy Murray.

Đoković in Wawrinka sta se v Melbournu pomerila lani v četrtfinalu, ko je Švicar po hudem boju po petih nizih na poti do zmage ugnal Srba. Ta pa je v osmini finala uvodnega turnirja za veliki slam leta 2013 slavil prav tako po petih nizih. Đoković in Wawrinka sta se doslej pomerila devetnajstkrat, Srb pa vodi s 16:3.

"Danes sem po mojem mnenju igral najbolje na letošnjem turnirju. Iz dvoboja v dvoboj stopnjujem svojo igro. Danes sem v pravih trenutkih dobro udarjal z osnovne linije in tudi dobro serviral. Zelo zbran in osredotočen sem bil v prvem nizu, ki bi se sicer lahko odvil tudi drugače, najpomembnejši pa je bil odvzem servisa tekmecu v prvi igri drugega niza. Tedaj sem začutil olajšanje in igra je veliko bolje stekla. Stan je branilec naslova, zadnja tri leta sva vedno igrala pet nizov. Velikokrat sva igrala drug z drugim in kakšne skrivnosti ni, vem, kako moram igrati za zmago," je dejal Đoković, ki se je petindvajsetič uvrstil v polfinale grand slamov.

"Preprosto vesel sem, da se mi je uspelo ponovno uvrstiti v polfinale. Z Nišikorijem ni bilo nikoli lahko igrati in tudi tokrat je bilo tako. Uspelo mi je igrati dovolj agresivno, da sem bil ves čas v prednosti in mu nisem dovolil, da bi me prisilil v obrambno igro," je pojasnil Wawrinka, ki se je Japoncu oddolžil za poraz v lanskem četrtfinalu odprtega prvenstva ZDA.

Presenetljiva Keysova preprečila sestrski polfinale

Tudi na ženskem turnirju v Melbournu so danes dobili zadnji polfinalistki. Prva nosilka Serena Williams je z izjemno igro povsem dotolkla lansko finalistkoSlovakinjo Dominiko Cibulkovo, slavila je s 6:2 in 6:2, v ameriškem obračunu pa je 19-letna Madison Keys presenetila Venus Williams in zmagala s 6:3, 4:6 in 6:4 ter tako preprečila, da bi se po dolgem času znova pomerili sestri Williams, ki sta se v polfinalu grand slama nazadnje udarili v Wimbledonu leta 2000.