Pet planetov, ki kroži okoli omenjene zvezde, je nekoliko manjših od Zemlje. Svojo zvezdo, podobno Soncu, obkrožijo v manj kot 10 dneh, na razdalji, ki je manjša od desetine razdalje med Zemljo in Soncem, zaradi česar je na planetih prevroče, da bi bili primerni za naselitev.

Astronome je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP najbolj presenetila starost zvezde, ki je od Zemlje oddaljena 117 svetlobnih let. Kepler-444 je namreč dvakrat in pol starejša od našega Sončevega sistema, ki je star 4,5 milijarde let.

"Še nikoli nismo videli česa takega - tako zelo staro zvezdo. In zaradi velikega števila majhnih planetov je zelo posebna," je dejal soavtor prispevka Daniel Huber iz avstralske fakultete za fiziko na univerzi v Sydneyju.

Soavtor Steve Kawaler iz ameriške univerze Iowa je še razkril, da je Kepler-444 zelo svetla in da jo je z lahkoto videti z daljnogledom.

"Vemo, da so Zemlji podobni planeti nastajali skozi 13,8 milijarde let staro zgodovino vesolja, kar bi lahko nakazovalo obstoj starodavnih življenj v galaksiji," je dejal glavni avtor Tiago Campante iz britanske univerze Birmingham.