Pomurske mlekarne so pred zlomom. Zaradi likvidnostnih težav dobaviteljem mleka niso plačale že več mesecev, le nekaj dni pred sklepnim sestankom z bankami, ki bi moral biti ta petek, pa so lastniki (večinski so zadruge in kmetje) zamenjali nadzornike in imenovali nove. V kratkem najverjetneje sledi še zamenjava direktorja Dušana Lanščaka, ki je na tem položaju dve leti. »Pričakujem, da bodo banke ohranile zdrav razum in zaupale upravi podjetja. Direktor Lanščak, ki se je ves čas pogovarjal z bankami, mora ostati, sicer bo šla mlekarna v stečaj,« meni odstavljeni predsednik nadzornikov Pomurskih mlekarn, kmet Franc Küčan.

Zaradi kazenske ovadbe ob nadzorno funkcijo?

Lastniki so od dosedanjih nadzornikov na tem položaju pustili le Draga Zupaniča, direktorja Mlekarske zadruge Ptuj. Küčan je prepričan, da so preostale zamenjali zato, ker so nedavno vložili kazensko ovadbo zoper nekdanjo direktorico Pomurskih mlekarn Bernardko Hlebič. Tej očitajo potratno gospodarjenje, saj naj bi kupovala stroje, ki so kasneje stali, in podjetje s tem pahnila v likvidnostne težave. Murskosoboška mlekarna, pod okrilje katere sodi tudi ljutomerska, kjer proizvajajo sir ementalec, ima po Küčanovih navedbah za 7,8 milijona evrov posojil, okoli osem milijonov evrov obveznosti do dobaviteljev in nekaj milijonov evrov terjatev do kupcev. »Likvidnost je na ničli ali celo pod njo,« priznava Küčan, zato dobaviteljem mleko plačujejo v 90 dneh ali še kasneje.

Drago Zupanič pravi, da je njihova zadruga zadnje plačilo za mleko, oddano Pomurskim mlekarnam, dobila oktobra lani, zato najemajo posojilo, da sami mleko pravočasno plačujejo kmetom. Ptujska mlekarska zadruga je v najboljših časih v Mursko Soboto prodala okoli 12 milijonov litrov mleka, konec lanskega leta je zaradi zamud pri plačilu to količino zmanjšala za polovico. Pomurskim mlekarnam so obrnili hrbet tudi drugi dobavitelji. V najboljših časih so odkupile do 112 milijonov litrov mleka na leto, lani le še 54 milijonov litrov. Ptujska zadruga je mleko, namenjeno v Pomurje, preusmerila predvsem v Ljubljanske mlekarne, ki so v lasti francoskega Lactalisa. »Z njimi imamo zelo korektne poslovne odnose. Če bi bila ta mlekarna še vedno v zadružnih rokah, bi bili odnosi verjetno slabši,« domneva Zupanič.

Zupanič: Celjani imajo vedno figo v žepu

Ena od rešitev za Pomurske mlekarne je prodaja podjetja strateškemu partnerju. Küčan pravi, da se za nakup zanima od štiri do pet tujih podjetij, a nobeno ni iz mlekarske panoge. V glavnem gre za finančne sklade. »Ljutomersko mlekarno smo ponujali Celeii, a ne vem, v kakšnem finančnem stanju je ta mlekarna,« nam je povedal Küčan. Da se znova zanimajo za prevzem Pomurskih mlekarn, pa nam je potrdil Srečko Čater, eden od nadzornikov v celjski mlekarni. Povedal je, da je nadzorni svet sprejel sklep o preučitvi možnosti nakupa ljutomerske in murskosoboške mlekarne. »Raje bi imeli le Ljutomer, da bi s tem zaokrožili proizvodnjo sirov,« dodaja Čater in poudarja, da nihče od nadzornikov celjske mlekarne v ta projekt ne bi šel na slepo. O njem so se pogovarjali tudi s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, pred dokončno odločitvijo pa želijo pridobiti realno oceno vrednosti Pomurskih mlekarn. »Njen nakup ne sme ogroziti poslovanja Celeie,« meni Čater.

A spomnimo, takšna cenitev je že bila opravljena, in sicer leta 2008, ko je bila nazadnje aktualna morebitna združitev celjske in murskosoboške mlekarne. Takrat se Celjani niso strinjali z ocenjenim menjalnim razmerjem (bilo je 52,7 : 47,3 v korist Celja), z ovrednotenjem nezazidanih zemljišč, ki so v lasti obeh mlekarn (v Murski Soboti in Ljutomeru naj bi bila vredna 150 evrov za kvadratni meter, v Arji vasi, kjer deluje Celeia, le okoli 100 evrov), zataknilo se je tudi pri vprašanju, kje bi bil sedež novega podjetja in kako bi se to imenovalo (Celjani so predlagali ime Mlekarne zelene doline)... Tako je več kot pet let načrtovana združitev Celeie in Pomurskih mlekarn leta 2008 spodletela. Bo zdaj uspela? Zupanič močno dvomi. »O tem je škoda besed. Toliko let se že dogovarjajo, pa se nič ne zgodi in tudi tokrat se ne bo. Celjani imajo vedno figo v žepu in to je velika škoda.« Zupanič je tudi prepričan, da brez dodatne finančne injekcije pomurska mlekarna ne bo preživela. »Ima dobre izdelke, vse drugo pa šepa, zato je potreben zasuk. In zadnji trenutek je za korenite spremembe!«