Kot je povedal postojnski župan Igor Marentič, so v prostorih vrtca Škratek namerili 1000 bekerelov radona v kubičnem metru zraka. Dovoljena vrednost radona v bivalnih prostorih znaša 400 bekerelov, v delovnem okolju pa 600. Za primerjavo, v stanovanjskem bloku v Idriji so izmerjene koncentracije radona pred tremi leti tudi do 100-krat presegale dovoljene meje. V kleti bloka so namerili celo do 40.000 bekerelov na kubični meter, v stanovanjih nad njo do 18.000 bekerelov.

Marentič poudarja, da ker gre za vrtec, bodo ukrepali še toliko bolj hitro in prednostno. V postopku sanacije bodo predrli kletne prostore in uredili zračenje, da bi odstranili radon, ki pronica iz bližnje podzemne jame. Gre za tipično problematiko kraškega sveta. Vrtec v središču mesta, ki je zgrajen na gramozni jami, takih težav nima, še pove Marentič. V bližnji Postojnski jami po besedah Marentiča meritve kažejo od 2000 do 3000 bekerelov, zato zaposleni v jami delajo omejeno število ur, pogosteje hodijo na zdravniške preglede in se udeležujejo predavanj in izobraževanj na temo sevanja.

Kot so še poudarili na postojnski občini, pa strokovnjaki zagotavljajo, da kljub povečani koncentraciji radona v vrtcu Škratek nevarnosti za zdravje otrok in zaposlenih ni. Takšne količine radona namreč pogosto odkrijejo. Vrtec Škratek sicer redno zračijo, prav tako pa aktivnosti otrok skušajo v čim večji meri izvajati zunaj.