Za prihodnost tečajev na Ljubljanski borzi je očitno bolj kot ECB pomembno nadaljevanje privatizacijskega procesa. Premier Miro Cerar je v državnem zboru ponovil, da se mora postopek privatizacije 15 podjetij s seznama za prodajo nadaljevati, saj gre za verodostojnost naše države. Dodal je, da nikakor ne smemo dopustiti, da bi prodaje potekale brezglavo in brez zelo jasnih kriterijev. Cerar je med tremi najpomembnejšimi kriteriji, ki jih je treba upoštevati pri prodajah podjetij, izpostavil popolno transparentnost postopkov, primerno ceno ter kupca, ki bo strateškega pomena. »Da prihaja z razvojnim modelom za podjetje, ki ga kupuje, kar prinaša tudi nova delovna mesta,« je dejal.

V celotnem tednu je bilo na Ljubljanski borzi sklenjenih za nekaj manj kot 8,8 milijona evrov poslov, zopet pa so bile najbolj prometne delnice Krke. Z delnicami novomeškega farmacevta, kjer predsednik uprave Jože Colarič ostaja na čelu družbe do leta 2022, je bilo v vseh petih dneh sklenjenih za 2,8 milijona evrov poslov. Pri tem se je tečaj delnice zvišal za 0,26 odstotka, na 57,15 evra.

S precej višjo rastjo se lahko pohvalijo delnice Zavarovalnice Triglav. V preteklem tednu so pridobile 4,16 odstotka in trgovanje sklenile pri tečaju 25,31 evra. V ozadju visoke rasti tečaja so verjetno govorice, da naj bi bila letošnja dividenda precej visoka. Zavarovalnici Triglav se obeta rekorden dobiček (85 milijonov evrov), zato bodo seveda pritiski delničarjev, predvsem države, po zvišanju dividend zelo močni. Zanimiva zgodba se odpira tudi za delničarje Petrola, saj naj bi bil madžarski Mol prek nekaterih bank in podjetij že 12,8-odstotni lastnik slovenskega energetskega podjetja. Delnice Petrola so se prejšnji teden podražile za 1,79 odstotka, na 285 evrov. Tečaj delnic Luke Koper je prejšnji teden pridobil 0,87 odstotka vrednosti in se ob koncu oblikoval pri 23,2 evra. Iz koprskega pristanišča so v četrtek sporočili, da so leta 2014 ustvarili 153 milijonov evrov prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot leta 2013.