Za ruskim tekmovalcem se je na drugo mesto z osmega mesta po prvi vožnji uvrstil Italijan Stefano Gross, tretji pa je bil Nemec Felix Neureuther (+1,51), ki ostaja vodilni v posebni slalomski razvrstitvi. Njegov rojak Fritz Dopfer je v finalu izgubil eno mesto in je pristal tik pod stopničkami.

Za uspeh Rusa zaslužna tudi Slovenca

Junak slalomske tekme je 30-letni tekmovalec s Kamčatke Horošilov, ki je prvo zmago vpisal po sedmih zaporednih uvrstitvah med slalomsko deseterico. Ruski tekmovalec je z zmago skočil na peto mesto slalomskega seštevka.

Rus je decembra v Aareju kot prvi moški predstavnik Rusije po razpadu Sovjetske zveze in po Olesji Alievi leta 2000 s tretjim mestom stopil na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu. Po prvih stopničkah je zdaj sledila še krstna zmaga. Zadnji Rus z zmago v svetovnem pokalu je bil

Aleksander Žirov, ki je pod grbom Sovjetske zveze zmagal na veleslalomu v švicarskem Laaxu 28. marca 1981.

Za nov preporod ruskega smučarja je poskrbelo slovensko trenersko znanje, njegov trener v tehnični ekipi je Jani Hladnik, vodja ruske moške reprezentance pa Urban Planinšek, nekdanji glavni trener slovenske moške reprezentance.

Skube z 29. mestom do B norme za svetovno prvenstvo

Letošnji prvi slalomski točki je slovenskemu moškemu taboru z 29. mestom prismučal Matic Skube (+5,45). Skube se je po sedmih neuspehih v tej sezoni vendarle za las uvrstil v drugo vožnjo, na prvi progi je vpisal 30. čas z zaostankom 3,45 sekunde. V finalu je startal kot prvi ter z vožnjo brez večjih napak prišel v cilj za prvo uvrstitev v trideseterico, skupni zaostanek več kot petih sekund pa mu je nazadnje prinesel dve točki.

Škofjeločan, ki bo prihodnji mesec dopolnil 27 let, je po 23. neuspešnih startih na tekmah svetovnega pokala in petih neuspešnih slalomih v Schladmingu vendarle osvojil točki. Nazadnje je bil med najboljšo trideseterico 19. februarja 2012 v Banskem.

Skube si je z 29. mestom najverjetneje zagotovil tudi pot na svetovno prvenstvo, ki se bo v Vailu in Beaver Creeku začelo prihodnji teden; seveda, če si bo stroške poti plačal sam, saj bo Smučarska zveza Slovenije stroške poti krila le tekmovalcem z izpolnjeno normo A (uvrstitev med 15 oziroma dve uvrstitvi med 30 na tekmah svetovnega pokala). Drugi Slovenec na startu Miha Kürner je odstopil na prvi progi.

Hirscher le 14.

Organizatorji tega tradicionalnega slalomskega spektakla so doživeli hladen tuš. Najboljša avstrijska uvrstitev je bilo 14. mesto Marcela Hirscherja. Vodilni smučar v skupnem seštevku je na prvi progi vpisal četrti čas.

Hirscher si na domačem prizorišču, ki je bila zadnja preizkušnja pred svetovnim prvenstvom onstran Atlantika, ni zagotovil dobre popotnice za obrambo naslova svetovnega slalomskega prvaka v Beaver Creeku. Svetovni prvak je postal pred dvema letoma prav v Schladmingu. Salzburžan v slalomskem seštevku zaostaja 66 točk za Neureutherjem (540).

Nemec se je v skupnem seštevku zavihtel na tretje mesto, za Avstrijcem, ki ima 1014 točk, zaostaja 352 točk. Zaostanek Norvežana Kjetila Jansruda na drugem mestu skupno znaša 180 točk.