Cepivo proti ošpicam je eno izmed najbolj učinkovitih cepiv na svetu. Greg Wallace, vodja skupine na CDC, ki se ukvarja s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, je pojasnil, da dva odmerka cepiva osebo v 97 odstotkih zaščitita pred okužbo. Cepivo je živo oziroma oslabljeno, zato ne povzroča hudih simptomov, imunski sistem pa prisili, da začne proizvajati protitelesa proti virusu. Protitelesa osebo zaščitijo pred okužbo.

Pri nekaterih ljudeh takšnega odziva imunskega sistema ni. Nihče ne ve zakaj. Po eni izmed teorij naj bi nekateri ljudje imeli imunski sistem, ki ne proizvaja dovolj protiteles, druga pa trdi, da protitelesa niso dovolj učinkovita v boju z virusom, poroča spletna revija Wired. CDC dva odmerka cepiva priporoča zato, ker bo po drugem odmerku dovolj ljudi v svojem telesu imeli dovolj protiteles, da bodo zaščitili tudi tiste, ki se na cepivo ne odzivajo.

Novinarji Wireda so v članku podali naslednjo računico: »Če imate skupino 1000 ljudi, ki se družijo na omejenem prostoru, kot je zabaviščni park, naj bi bilo 90 odstotkov (upajmo) teh cepljenih. Ena okužena oseba, ki se je z ošpicami okužila na Filipinih, se sprehaja po zabaviščnem parku in širi virus. Ker so ošpice izredno nalezljive, se od 100 ljudi, ki niso cepljeni, okuži 90. Od 900 cepljenih pa se jih okuži 27 (3 odstotki), ker na virus niso imuni.«

Če precepljenost pade pod 90 ali 95 odstotkov, potem izgine tudi čredna imunost, poudarjajo ameriški zdravniki. »Če precepljenost pade, potem bo število okuženih tako visoko, kot je zdaj v primeru okužb v Disneylandu,« je za Wired pojasnila Cristian Casseti, uradnica na narodnem inštitutu za alergije in nalezljive bolezni.