Kaj je phablet? Spletna definicija nam ponudi odgovor, da so to mobilni telefoni, katerih diagonala zaslona meri med 5.3 in 6.9 palcev. Gre za segment hibridov med mobilniki in tabličnimi računalniki, ki se po priljubljenosti strmo vzpenjajo, predvsem v poslovnem svetu.

V Sloveniji prave skovanke za phablet še nimamo – najbližje se sicer zdita »fonablica«, ali pa »tablifon«. In čeprav so tovrstni mobilni telefoni resda precej zajetni v primerjavi s povprečno velikostjo zaslonov pametnih mobilnikov (okrog 4 palce), se zdijo ti velikani še nekako sprejemljivi. Pametno oblikovana ohišja namreč pripomorejo k praktičnemu rokovanju in shranjevanju.

Prav takšen občutek smo dobili ob modelu Huawei Ascend Mate 7, ki nas je navdušil. Njegov zaslon meri 6 palcev, nudi pa ločljivost full HD 1920 x 1080. Odet je v trdno aluminijasto ohišje, ki ima minimalne robove ob zaslonu. Tu gre velika pohvala Huaweiju, saj telefon v rokah kljub velikim dimenzijam na papirju ne deluje okoren. Na zadnji strani ima pametno nameščen bralec prstnih odtisov, s katerim lahko napravo odklenemo. Če je omenjeni čitalec pri nekaterih drugih napravah še nekoliko v testni fazi, deluje ta, na Ascend Mate 7, odlično.

Napravo poganja osemjedrni procesor Kirin 925 (štirijedrni 1.8GHz Cortex A15 čip in štirijedrni 1.3GHz Cortex A7 čip), ram pa lahko izberemo med 2 ali 3 GB. V napravo je vgrajena zmogljiva baterija 4100mAh, ki se dobro kosa s porabo energije velikega zaslona.

Izkušnja

Uporaba večjega mobilnika zahteva obe roki. Vendar je Huawei v napravo vključil simpatične dodatke, ki olajšajo rabo tudi z eno roko. Kot rečeno, čitalec prstnih odtisov omogoča praktično odklepanje naprave z eno roko, pa tudi programski vtičnik ima prilagoditve za enoročno tipkanje.

Na napravi deluje Android 4.4, ki je ob prvem prižigu videti popolnoma neprepoznaven (kitajski čut za estetiko je v tem primeru nekoliko neobičajen). Vendar, na srečo imamo veliko možnosti za personalizacijo. Naprava podpira tudi uporabo dveh SIM kartic hkrati, kar bo pritegnilo poslovneže, ki lahko na ta način v eni napravi združijo dve telefonski številki.

Kljub temu, da vgrajena procesorja nista znamke Qualcomm Snapdragon, ki sicer domujeta v večini najboljših mobilnih naprav na trgu, se obneseta popolnoma zadovoljivo. Aplikacije in procesi delujejo hitro in nemoteno.

Tipkanje na tako velikem zaslonu postane pravi užitek, ki se ga zavemo šele, ko ponovno zamenjamo napravo za recimo manjši, 5-palčni zaslon. Smo pa pri aplikaciji za pošiljanje sporočil opazili manjše »hrošče« - v sporočilih so se pogosto pojavile nedokončane besede.

Pohvalo si zaslužita tudi zadnja kamera z ločljivostjo 13 MP in prednja s 5 MP. Zadnja se je odlično obnesla pri zajemanju fotografij v slabši svetlobi, prednja pa je nasploh odlična za spletne video klepete (za sedaj imajo redke naprave prednjo kamero s tako veliko ločljivostjo). Baterija bo v najboljšem primeru omogočila približno 2 dni energije, grajo pa si zasluži na zadnjo stran nameščen zvočnik, ki pa po zaslugi tehnologije Dolby DTS sploh ne ponudi slabe zvočne predstave.

Telefon bi z lahkoto priporočili poslovnežem, pa tudi ljubiteljem iger, saj velik zaslon in zmogljiv procesor nudita dobro doživetje. Cena: 499 evrov.

Primerjave

Trenutno v segmentu phablet naprav po mnenju večine kraljuje Samsungov Note 4. Njegov zaslon z ločljivostjo QHD Super AMOLED je pač odličen. Je pa nekoliko manjši (5.7 palcev) kar bi lahko nagnilo tehtnico v prid bolj praktični rabi. Note ima sicer prav tako čitalec prstnih odtisov, vendar se ta ne zdi tako premišljen kot pri Huaweiju. Cena: 760 evrov.

Sony Xperia Z Ultra ima 6,4 palce velik zaslon. Tu lahko rečemo, da je preprosto prevelika za rabo kot mobilnik. Čeprav ji priznamo, da odpornost na prah in vodo vedno prav prideta.

Iphone 6 Plus meri 5,5 palcev po diagonali. Po zmogljivosti in videzu ga uvrščajo tik ob Samsung Note 4 ali še višje. Dejstvo je, da naprava deluje veliko bolj »premium« kot Huaweijev Ascend Mate 7. Temu primerna je tudi cena: v prosti prodaji 926 evrov.

Zajete fotografije