Sedmi nosilec Berdych se bo v polfinalu pomeril z Škotom Andyjem Murrayjem, ki je danes premagal Nicka Krygiosa s 6:3, 7:6 (5) in 6:3. Makarovi bo nasproti stala rojakinja Marija Šarapova, ki je bila s 6:3 in 6:2 boljša od Kanadčanke Eugenie Bouchard.

Čeh je prekinil post brez zmage proti Nadalu, ki je trajal kar 17 tekem. Berdych je za zmago potreboval dve uri in 13 minut, v melbournski polfinale pa se je uvrstil drugič zapored. Lani ga je izločil kasnejši zmagovalec Švicar Stan Wawrinka.

Nadal: Ni bil moj dan

"Definitivno sem bil pripravljen, imel sem načrt, katerega sem se držal vse tri nize. Pričakoval sem težko tekmo, pripravljen sem bil na vse. Začel sem dobro, toda ko igraš proti Rafi moraš biti pripravljen na vsako točko posebej, vse do zadnje," je po tekmi razložil Berdych. Dosegel je 46 winnerjev, odstotek prvega servisa pa je na koncu znašal 82 odstotkov. "Pripravili smo pravo taktiko. Lahko sem jo izvedel na igrišču. Zaradi tega sem še toliko bolj vesel. Odigral sem dobro tekmo. Toda gledati moram naprej. Turnir bo še dolg," je še dodal Čeh.

Nadal po tekmi ni iskal izgovorov, priznal je, da mu enostavno ni šlo. "Počutim se dobro, ni pa bil moj dan. Nisem igral s pravo intenzivnostjo, ritmom, nasprotnik je bil enostavno boljši. Na začetku sem mu še pomagal s svojimi slabimi potezami," so bile besede Španca.

Murray je v drugem četrtfinalnem dvoboju dneva v moški konkurenci zlomil avstralska srca in izločil 19-letnega Kyrgiosa, 53. igralca sveta. "Bila je zapletena tekma v vetrovnih razmerah. Skušal sem začeti s svojo igro čim prej, ker vem, kako nevaren je Nick. Je močan pri udarcih, zato sem skušal žogico spraviti čim bolj stran od njegovega območja udarcev," je dejal Murray, Kyrgios pa je priznal, da se je danes naučil veliko: "Iz dvoboja se lahko nekaj naučim in to izboljšam. Andy je bil enostavno predober zame."

Rusinji pripravili medsebojni polfinale

Svoji četrtfinalni tekmi sta odigrali Šarapova in Makarova, obe sta bili uspešni, v polfinalu pa se bosta pomerili med seboj.

"Čudovito je, izjemen občutek, ko sem se prebila naprej. Simona je težka nasprotnica. Pred dvema letoma sem proti njej izgubila v New Havnu. Navajena sem igrati v četrtfinalu, zdaj se moram navaditi na polfinale," je dejala Makarova, ki je leta 2012 in 2013 v Avstraliji obstala v četrtfinalu. Manj razlogov za veselje je bilo pri Romunki. "Pričakovala sem, da bo udarjala močneje, toda ni. Igrala je blag tenis. Igrala je dobro, servirala tudi," je povedala Halepova, ki se na igrišču ni počutila najbolj suvereno.

"Počutila sem se dobro vse od začetka. Menim, da je bil začetek dvoboja dober. Osredotočena sem bila celoten dvoboj. Nisem čutila, da bi popuščala, to je pomembno. Ko sem nekajkrat zgrešila, sem se vrnila z dobrim prvim servisom ali dobrim povratnim udarcem. Celostno sem zelo zadovoljna s tekmo," pa je povedala Šarapova.

Klepačeva izpadla v ženskih in mešanih dvojicah, Srebotnikova uspešnejša

Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je danes doživela dva poraza. Najprej je v paru s Poljakinjo Klaudio Jans-Ignacik v četrtfinalu ženskih dvojic izgubila proti 14. nosilkama Yung-Jan Chan s Tajvana in Kitajki Jie Zhang z 1:6 in 2:6, nato pa se je poslovila še v drugem krogu mešanih dvojic, kjer je z domačinom Chrisom Guccionejem igrala proti avstralski dvojici Casey Dellacqua/John Peers in izgubila s 6:3, 3:6 in 5:10.

V drugem krogu mešanih parov pa je bila uspešnejša Katarina Srebotnik, ki je z Brazilcem Marcelom Melom, s katerim sta druga nosilca, s 6:3 in 6:2 premagala domačo navezo Dario Gavrilovo in Luka Savilla. V četrtfinalu ju čaka urugvajsko-tajvanska naveza Pablo Cuevas/Su-Wei Hsieh