Ko so avstralski mediji začeli z mastnimi naslovi objavljati »Evropa v kleščah teroristov«, se je po mnenju lokalnih sociologov v Melbournu zgodil med do sedaj bolj prijetnimi gledalci tenisa na grad slam turnirjih hud preobrat. Nenadoma so se iz ljubiteljev tenisa na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije spremenili v neizprosne navijače, ki imajo občutek, da je treba domače igralke in igralce z vsemi navijaškimi prijemi »obvarovati« pred zavojevalnimi tujci.

Pravo vojno navijaško torcido pa so kot sol na rano domačim dodali japonski navijači, ki so pred dvobojem Španca Davida Ferrerja in japonskega narodnega junaka Keja Nišikorija zasedli vse navijaške strateške točke v areni Rod Laver, oblečeni v bleščeče sodobno prirejene uniforme nekdanjih japonskih bojevnikov samurajev, seveda z zastavicami vzhajajočega sonca v rokah. Avstralci so samurajski nastop prav na najpomembnejši domači državni praznik doumeli kot obujanje spominov na sicer neuspelo medvojno japonsko invazijo na njihovo celino. Tako daleč se celo v športu lahko potisne v neizprosnost »spontano« spodbujanje svetovne politike, da nas na vsakem koraku čakajo teroristi.

Da je navijanje v Melbournu letos prešlo meje normale, je prvi opozoril Latvijec Ernests Gulbis, ki je dobesedno prosil, da bi ga gledalci vsaj malo spoštovali, David Ferrer je dodal, da je šele po toliko letih spoznal uničujoči učinek navijaštva, Italijan Andreas Seppi pa je po udobnem vodstvu z dva proti nič v nizih v tretjem kolu proti lokalnemu ljubljencu Nicku Kyrgiosu enostavno sprejel poraz, da je »zadovoljil« domače gledalce. Živce je izgubila tudi že v vseh teniških okoljih in priložnostih preizkušena Katarina Srebotnik, ki sama ugotavlja, da so do sedaj za najhujše »lokalne« navijače veljali Francozi na Roland Garrosu, ki pa so proti letošnjim avstralskim fanatikom prav ljudomili.

Še sreča, da naši izjemno simpatični mladinki Manca Pislak in Nina Potočnik ne čutita navijaških pritiskov, saj mladinski grand slam poteka na manj izpostavljenih igriščih. Obe v en glas sta v tiskovnem središču povedali, da se jima Melbourne zdi kot prelep vrt eksotičnih rastlin (država Victoria, katere glavno mesto je, se tudi imenuje Garden State), da so ljudje neverjetno prijazni in ustrežljivi in pripravljeni pomagati na vsakem koraku. Seveda je na obe naredil izjemen vtis prvi nastop na grand slam turnirju, ne bosta pa pozabili niti, da sta se s prizorišča odpeljali z istim službenim vozilom, s katerim se je tja pripeljal Škot Andy Murray. In Manci Pislak, ki se ji je na začetku dvoboja v drugem krogu glavnega turnirja neustavljivo tresla roka, so gledalci spontano zaploskali, ko je na koncu dvoboja proti leto dni mlajši Kitajki, 12. nosilki Wushuang Zheng, slavila z dva proti nič v nizih. Pa tudi s Slovakinjo Terezo Mihalikovo in Belorusijo Vero Lapko sta se naši igralki ob koncu dvoboja na mreži prisrčno objeli, čeprav sta v slovanskem dvoboju izgubili. Kot bi hoteli z mladinskega na »odrasli« grand slam sporočiti – dovolj je politike in teroristov.

OP Avstralije v tenisu, osmina finala, ženske: Cibulkova (Slk, 11) – Azarenka (Blr) 6:2, 3:6, 6:3, S. Williams (ZDA, 1) – Muguruza (Špa, 24) 2:6, 6:3, 6:2, Keys (ZDA) – Brengle (ZDA) 6:2, 6:4, V. Williams (ZDA, 18) – Radwanska (Pol, 6) 6:3, 2:6, 6:1, moški: Wawrinka (Švi, 4) – Garcia-Lopez (Špa) 7:6 (2), 6:4, 4:6, 7:6 (8), Nišikori (Jap, 5) – Ferrer (Špa, 9) 6:3, 6:3, 6:3, Raonić (Kan, 8) – Lopez (Špa, 12) 6:4, 4:6, 6:3, 6:7 (7), 6:3, Đoković (Srb, 1) – Müller (Luk) 6:4, 7:5, 7:5, ženske dvojice, 3. krog: Mattek-Sands, Safarova (ZDA, Češ) – Srebotnik, Garcia (Slo, Fra, 7) 3:6, 6:2, 6:2.