Nedeljska zmaga hokejistov Olimpije proti favoriziranemu Linzu je odmevala tudi v soseščini. Uspeh Ljubljančanov, ki so igrali močno zdesetkani in z razpoloženim najstnikom Tomažem Trelcem v vratih, sodi v isti rang kot doslej največja skalpa Olimpije v sezoni – novembra in decembra 2014 na Dunaju. S takšnim pristopom mladega tivolskega moštva bi znalo biti razburljivo tudi v februarskih kvalifikacijah za končnico, kjer bi za napredovanje v četrtfinale verjetno zadoščalo sedem ali osem zmag. Ker bo na sporedu le deset tekem, popravnega izpita za Olimpijo tako rekoč ne bo. Ključni bo že prvi preizkus najverjetneje v Bolzanu takoj po reprezentančnem premoru.

Glede na dosedanji potek prvenstva pa Olimpija realno vendarle ne more računati na veliko februarsko presenečenje. Že res, da so tivolski hokejisti v letošnji sezoni zbrali konkretno več točk kot nazadnje v rednem delu (letos dva kroga pred koncem 32, lani 21), a jim manjka predvsem več konstantnosti. Ko slovenski prvaki dobijo tekmo ali dve zapored, venomer sledi serija porazov, kar jim že od začetka tekmovanja onemogoča, da bi ujeli priključek z najbližjimi tekmeci. Po nenadnem odhodu zanesljivega Andyja Chioda se bo v nadaljevanju, ko bo šla vsaka tekma na nož, dodatno pokazalo, kako pomembno vlogo v ljubljanskem moštvu ima razpoloženi vratar.

Novinec Miika Wiikman je vsekakor stopil v velike čevlje. Odslej bo pod dodatnim drobnogledom javnosti, razmeroma uspešen zadnji konec tedna Tomaža Trelca pa bo trenerju Fabianu Dahlemu lahko dal misliti, če finski vratar ne bo upravičil visokih pričakovanj. Wiikman je v Ljubljano prispel prejšnjo soboto, nedeljsko zmago proti Linzu pa je opazoval s klopi za rezervne igralce. Zagotovo je imel kaj videti. Če ne drugega, najboljši obraz tivolskega kolektiva na domačem ledu v tej sezoni, čeprav je za celovitejši povzetek nedeljskega dogajanja pod Rožnikom treba dodati, da se linški hokejisti niso pretirano namučili. »Upam, da bo moštvo tako zavzeto tudi v nadaljevanju prvenstva. Prepričan sem, da lahko tudi sam prispevam svoj delež,« je zvestim poročevalcem hokejskega dogajanja pri nas v nedeljo zvečer povedal Miika Wiikman.

Čeprav smo že pisali, da je Wiikman predčasno razdrl pogodbo s klubom iz Banske Bistrice zaradi neurejenih finančnih razmer v slovaškem prvoligašu, Finec tega ni neposredno omenil. Rekel je le, da je na njegov odhod vplivala vrsta dejavnikov, odprto prvenstvo Avstrije pa mu pomeni večji izziv kot ligaško tekmovanje na Slovaškem. Slovenski javnosti se bo premierno predstavil na prihodnji tekmi Olimpije proti Salzburgu, ki bo znova na odprtem drsališču na Trgu republike. Iz ljubljanskega kluba sporočajo, da bo tekma predvidoma v petek zvečer, a ker vremenoslovci napovedujejo padavine, je mogoče, da bodo dogodek prestavili bodisi na četrtek ali soboto. To bo tudi zadnja domača preizkušnja Olimpije pred februarskim izzivom za končnico.