Za Tottnov ledenik je doslej veljalo, da ga topli tokovi ne dosegajo. A rezultati nedavne ekspedicije na tem območju so razkrili, da so vode okoli ledenika toplejše od pričakovanega, zaradi česar najverjetneje od spodaj talijo led.

"Po satelitskih posnetkih smo vedeli, da se ledenik tanjša, ampak nismo vedeli, zakaj," je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP dejal vodja ekspedicije Steve Rintoul.

Ob tem je dodal, da je še do nedavnega veljajo, da je ledena plošča v vzhodni Antarktiki obkrožena z mrzlimi vodami, zato naj bi bila stabilna in naj se ne bi bistveno spreminjala.

Vode za 1,5 stopinje toplejše kot na drugih območjih

A znanstvena odprava je odkrila, da so vode okoli ledenika za 1,5 stopinje Celzija toplejše kot na drugih območjih, ki so jih strokovnjaki obiskali v okviru ekspedicije.

"Prišli smo do obličja ledenika in izmerili temperature, ki so bile dovolj visoke, da so prispevale k znatnemu taljenju," je še dejal Rintoul.

Antarktika je ranljiva

"In zato je dejstvo, da lahko topla voda doseže ledenik, znak, da je vzhodna Antarktika zaradi podnebnih sprememb bolj ranljiva za spremembe v oceanu, kot smo menili doslej."

"Ta študija je korak naprej k boljšemu razumevanju o tem, kateri deli ledene plošče so bolj podvrženi segrevanju oceana in to je informacija, ki jo lahko uporabimo pri izboljšanju nadaljnjih napovedi o dvigu morske gladine," je še dodal Rintoul.

v zadnjem desetletju se je taljenje ledenikov v najhitreje talečem delu Antarktike potrojilo, še navaja AFP.