Asteroid 2004 BL86 je dolg okoli 500 metrov. Podobno velik asteroid se bo naslednjič tako približal našemu planetu šele leta 2027, to pa bo asteroid 1999 AN10.

»Kljub temu, da v bližnji prihodnosti asteroidi za nas ne predstavljajo posebne nevarnosti, je današnje srečanje relativno blizu in asteroid je relativno velik, tako da nam ponuja edinstveno priložnost za opazovanje in učenje,« je dejal pred kratkim upokojeni Nasin strokovnjak Don Yeomans.

Tokratno bližnje srečanje je zanimivo tudi zato, ker bo to priložnost za ljubiteljske astronome, saj bo asteroid mogoče videti tudi z boljšimi daljnogledi in teleskopi. »Asteroidi so nekaj posebnega. Ne samo, da so gradniki življenja na Zemlji, v prihodnosti bi lahko postali tudi dragocen vir rudnin in drugih pomembnih naravnih virov. Lahko bi postali nekakšne postojanke, kjer bi se človeške odprave v vesolje oskrbele z gorivom. Asteroidi so zares nekaj posebnega,« je dejal Yeomans.

Če pri roki nimate opreme za opazovanje asteroida, si ga boste lahko ogledali na monitorju svojega računalnika (The Virtual Telescope Project 2.0.). Dogajanje pa lahko spremljate tudi na twitterju.