Ko je 22-letni Peter Prevc v soboto v Saporu na Japonskem dosegel prvo zmago v letošnji sezoni na tekmah za svetovni pokal v smučarskih skokih, je bilo opazno veliko olajšanje, saj je spustil krik veselja. »Počutim se izjemno. Več kot polovico sezone je trajalo, da sem na tekmi sestavil dva zelo dobra skoka, ki sta bila dovolj za zmago. Potrpežljivost se je izplačala. Običajno so v Saporu prekinitve, tokrat pa so bile vremenske razmere idealne, zato sem moral pohiteti, da ne bi zamudil na start. Očitno je zame Saporo res nekaj posebnega, saj sem tukaj drugič zapored zmagal na prvi tekmi. Morda name pozitivno vpliva tudi to, da je tukaj vedno veliko snega. Ko je okrog mene sneg, se lažje sprostim in zadiham,« je bil prvi vtis Petra Prevca po četrti zmagi v karieri, potem ko je po prvi seriji delil prvo mesto z Avstrijcem Hayboeckom. Tudi na drugi tekmi je bil Prevc v igri za zmago, saj je bil po prvi seriji drugi z le šestimi desetinkami točke zaostanka za Poljakom Stochom. V finalu, kjer so odločale malenkosti, je oba preskočil Čeh Roman Koudelka (v soboto tretji), a po tekmi športno priznal, da je imel v finalu tudi srečo z vzgonskim vetrom.

»Ponovno sem prikazal zelo lepa skoka, zato sem zadovoljen z uvrstitvijo,« je bil jedrnat Prevc, ki se je v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil na drugo mesto. Za vodilnim Avstrijcem Stefanom Kraftom (drugi v soboto, četrti v nedeljo) zaostaja 83 točk. »Šele začeli smo drugi del sezone, torej je do konca še veliko tekem (13. op. p.), zato grem od preizkušnje do preizkušnje. Redno se uvrščam med najboljšo deseterico, peterico in še naprej se bom trudil, da bo tako ostalo. Odločitev o zmagovalcu svetovnega pokala bo padla na skandinavski turneji,« je končal Prevc.

V soboto je lep slovenski uspeh zaokrožil Jurij Tepeš s petim mestom, medtem ko je bil včeraj 23. S tem je dokazal, da je enakovreden tudi na klasičnih skakalnicah in ne le na letalnicah. Jernej Damjan, ki je bil v soboto po hudi napaki zadnji, 50., se je včeraj z devetim mestom znova vrnil med deseterico. Oba dneva je bil zadovoljen tudi Nejc Dežman s 24. in 20. mestom. Točke je v soboto osvojil še Matjaž Pungertar (23. mesto). Praznih rok sta ostala Robert Kranjec (32. in 38. mesto) in Rok Justin (40. in 32. mesto).

»Kdor čaka, dočaka. Prevc je naredil v nedeljo še boljša skoka kot v soboto, a razmere enostavno niso dovoljevale več. A kljub vsemu je tretje mesto odlično, zopet je prikazal vrhunsko predstavo. Čestitke tudi preostalim dobitnikom točk svetovnega pokala. Mogoče sem na drugi tekmi malo več pričakoval od Tepeša, vendar točke so točke in gremo naprej. Preboj Prevca na drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala je lepa spodbuda. Predvsem je treba biti potrpežljiv in iti od tekme do tekme. Računali bomo po finalu v Planici,« je nastop na Japonskem ocenil slovenski selektor Goran Janus. Svetovni pokal se bo nadaljeval v Willingenu v Nemčiji, kjer bodo od petka do nedelja kar tri tekme.

V Planici sta bili dve tekmi celinskega pokala. Na prvi tekmi je Slovenija dosegla dvojno zmago s prvim mestom Anžeta Laniška in drugim Tomaža Nagliča, na drugi, kjer je bila le ena serija, pa je slavil Poljak Klemens Mauranka, na stopničkah pa sta bila še Jaka Hvala (v soboto 11.) in Andraž Pograjc. Včerajšnja tekma je imela zaradi premočnega vetra veliko prekinitev in je trajala skoraj dve uri in pol. Slovenija bo imela tudi v naslednji periodi svetovnega pokala pravico nastopa s sedmimi tekmovalci.

Smučarke skakalke so imel dve tekmi za svetovni pokal v Oberstdorfu. Na obeh tekmah je zmagala 31-letna Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz. Najboljša Slovenka je bila Špela Rogelj z osmim mestom v soboto in sedmim včeraj, potem ko je bila po prvem skoku celo na tretjem mestu.