Legenda pravi, da je poleti davnega leta 1864 ustanovitelj hotela Kulm v St. Moritzu Johannes Badrutt rekel britanskim turistom, da lahko na strehi hotela v kratkih rokavih uživajo tudi pozimi. Ponudil jim je stavo ter obljubil, da če se njegove besede ne bodo izkazale za resnične, jim bo povrnil vse stroške potovanja. Nekaj dni pred božičem istega leta so se britanski turisti vrnili v St. Moritz in v njem ostali do začetka prihodnjega leta. Bili so tako navdušeni, da so se odtlej vračali vsako leto. Zato božično-novoletni prazniki leta 1864 veljajo za začetek zimskega turizma v St. Moritzu. Vso zimo že poteka praznovanje ob 150-letnici. Švicarji pravijo St. Moritzu rojstni kraj zimskega turizma.

»Vsi vemo, da je zimski turizem v Švici prisoten že vrsto let. Ali je bil omenjeni primer v St. Moritzu dejansko prvi, niti ni pomembno. Pomembneje je, da se ga v St. Moritzu spominjamo od samih začetkov. Ponosna sem na ta jubilej,« nam je na eni od proslav minuli konec tedna pripovedovala Sina Margadant, moderatorka Radia Grischa v Churu, ki je konec tedna na tekmah svetovnega pokala delala kot prostovoljka. Pravi, da je večji del svojega življenja preživela v St. Moritzu in okolici, od koder so doma njeni starši in stari starši.

Poslanstvo je izobraževanje mlajših

Minule dni so v visoki dolini Engadin v švicarskih Alpah potekale številne slovesnosti, ki so opozarjale na jubilej. Med drugim je imel v petek zvečer v centru govor predsednik Mednarodne smučarske organizacije (FIS) Gianfranco Kasper, ki se je tudi tokrat držal tradicije in hodil okrog z že legendarnimi rdečimi hlačami. »Ponosno lahko povem, da smo v zadnjih letih naredili veliko, da se bo zimski turizem v St. Moritzu razvijal še naprej. Z mirno vestjo lahko rečem, da smo živeli za to. Hkrati smo našli nekaj mlajših novih obrazov, ki bodo skrbeli za prihodnost našega turizma,« pravi Hugo Wetzel, predsednik organizacijskega odbora svetovnega pokala, katerega proračun znaša 1,2 milijona švicarskih frankov. »Naše poslanstvo je, da naučimo zanamce, da bodo v naslednjih letih naprej uspešno vodili zimski turizem. Ter da bodo lahko od njega živeli tako, kot smo mi,« je med drugim dodal Wetzel ter nam v nadaljevanju »zabičal«, naj pozdravimo njegovega dobrega prijatelja Janeza Kocijančiča.

Sočasno s praznovanjem častitljivega jubileja so organizatorji predstavili številne novosti, ki bodo čez dve leti, ko bo St. Moritz po letih 1934, 1948, 1974 in 2003 že petič gostil svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Prireditelji so posebej ponosni na moški smuk, ki bo premierno izpeljan prihodnje leto na finalu svetovnega pokala, hrabri športniki pa se bodo na progi Corviglia pognali z 2840 m visokega starta v prosti pad. Pod tritisočakom Piz Nairom (po slovensko Črni vrh) bodo potekale vse preizkušnje za svetovne naslove. Tudi ženski smuk na progi Engiadina, na katerem so konec tedna tekmovale najboljše alpske smučarke sveta, je predstavil nekaj novosti, ki pa se bodo lahko še nekoliko spremenile.

Kraj mora živeti vse leto

»Menim, da je svetovno prvenstvo v alpskem smučanju ta čas največja prireditev, ki jo lahko s svojimi kapacitetami ponudi St. Moritz. Verjamem, da se bomo vnovič izkazali kot vzorni organizatorji. Menim, da olimpijske igre ne sodijo v naš kanton, saj so prerasle v za nas nesprejemljive sfere,« pravi Sina Margadant. Kanton Graubünden je imel namreč predlani referendum na temo kandidature St. Moritza za OI leta 2022. Projekt je bil tedaj ovrednoten na 1,375 milijarde švicarskih frankov, retoromanski kanton pa se je s 53 odstotki glasov odločil proti vložitvi kandidature. St. Moritz do nadaljnjega ostaja pri izvedbi dvoje zimskih OI iz daljnih let 1928 in 1948.

»Prevladalo je mnenje, da je v St. Moritzu dovolj blišča, da ne potrebujemo dodatnega. Življenje tu ni preprosto, saj imamo le prestižne trgovine z najdražjimi svetovnimi blagovnimi znamkami. Če si želimo kaj kupiti, se moramo odpeljati v dobro uro oddaljen Chur. Tudi pogoji za zidanje hiš so se zadnja leta močno zaostrili. Cilj St. Moritza ni, da so v njem luksuzne vile, ki večinoma samevajo. Cilj je, da kraj živi vse leto. In v tej smeri se bo razvijal turizem prihodnosti,« pravi Sina Margadant. Zgovorna Švicarka nam je še povedala, da bo v tej zimski sezoni kar 28 prireditev, ki bodo posvečene praznovanju 150-letnice zimskega turizma.

St. Moritz je dal v zadnjih tednih Mednarodni smučarski organizaciji, ki jo sicer vodi dober lokalni prijatelj Kasper, jasno vedeti, da se za vsako ceno ne bo uklanjal potrebam FIS. Zato ni želel niti slišati, da bi minuli konec tedna organizirali odpadli superveleslalom iz Bad Kleinkirchheima. Hkrati so dali FIS tudi jasno vedeti, da so januarske tekme v St. Moritzu le izjema in da jih v prihodnosti zanimajo zgolj decembrske preizkušnje. Glede na geografsko lego jih lahko organizirajo z lahkoto, na vrhuncu sezone pa ne želijo omejevati zvestih in bogatih turistov z vsega sveta. Zahteva se jim bo uresničila od sezone 2017/18 naprej, pred tem pa čakata St. Moritz še organizacija finala svetovnega pokala v sezoni 2015/16 in februarsko svetovno prvenstvo v sezoni 2016/17.