»Igrajte resno in moško ali pa pojdite med baletke,« se je na sobotnem treningu zaradi nezbranega dela nekaterih igralcev jezil selektor Boris Denič, ki ni imel na razpolago vseh reprezentantov. Zaradi povišane temperature in težav s sinusi je v hotelu ostal Luka Žvižej, ob robu igrišča pa sta se celoten trening kondicijski šef Primož Pori in maser Sokol Kadrija ukvarjala z oteklino na nogi Miladina Kozline, ki je bila posledica udarca s kolenom proti Španiji. A oba sta bila včeraj med šestnajsterico, v kateri po Deničevi drugi kadrovski rošadi ni bilo prostora za Deana Bombača. Ta je moral odstopiti prostor Klemnu Cehtetu, ki je premierno zaigral na SP, a mu igranje v Katarju ni tuje: kot član kluba El Jaish je že igral na Super Globe, neuradnem klubskem SP v Dohi.

Makedonci so odpovedali sobotni večerni trening, včeraj dopoldan pa so se sproščeno sprehajali po glavni tržnici, pili kavo in se nastavljali soncu. »Plus ena za Slovenijo,« je tik pred začetkom tekme napovedal Ljubomir Vranješ, nekdanji rokometaš in reprezentant Švedske ter zdajšnji trener evropskega prvaka Flensburga, preden je odšel v studio švedske televizije. Do izida 9:9 je bilo devet zaporednih izenačenj, z igralcem manj pa je Sebastian Skube poskrbel za prvo vodstvo s plus dva v 21. minuti (11:9). Sodnika iz Litve sta nesramno vlekla na stran Makedoncev, a ti razen začetnega vodstva z 1:0 niso niti enkrat vodili.

Dvoboj prvega (Dragan Gajić, 43 golov) in tretjega strelca (Kiril Lazarov, 38) po skupinskem delu SP je dobil Celjan z 9:7, kajti slovenska obramba je dobro ustavila igralca Barcelone, ki je z 92 goli na Hrvaškem 2009 še vedno rekorder v zgodovini SP. Po trinajstem in sočasno zadnjem izenačenju (17:17) je postajalo jasno, da Lazarov v Dohi ne bo več imel priložnosti za polnjenje mrež. »Makedonci bodo po 45. minuti 'crknili',« je že pred tekmo dejal David Špiler (zaradi udarca v nogo je moral po njej na ultrazvok) in ekipa selektorja Ivice Obrvana je v 50. minuti zaostajala že s 24:28. Ko je v končnici spet postalo napeto, je Jure Natek s tremi projektili zabil zadnji žebelj v krsto Makedoncev. In Hrvat Obrvan, ki je pred meseci na klubski ravni premagal Borisa Deniča v boju za trenerja francoskega Chamberyja, je moral v Dohi priznati poraz proti njemu na reprezentančni.

»To zmago podarjamo vsem Slovencem, ki doma ležijo v naslonjačih in posteljah ter le kritizirajo,« je pred gručo novinarjev po tekmi zavpil kapetan Uroš Zorman in dodal niz kletvic. Do sodnikov je bil kritičen tudi Sebastian Skube: »Imela sta zelo čuden kriterij. Imel sem občutek, da smo vso tekmo igrali devet na sedem. Želela sta nas ustaviti, zrežirati napeto končnico, a se nismo dali. Že celotno prvenstvo je kriterij čuden: želijo uvesti neke novosti v rokomet, a ga delajo še gršega.« Jutri bodo minila natanko tri leta, odkar je Makedonija na EP v Srbiji na tekmi za peto mesto premagala Slovenijo z 28:27 in se uvrstila v kvalifikacije za OI v Londonu. Takrat je v zadnjem napadu z igralcem več Skubetov strel ustavil Ristovski in s podaljški ni bilo nič. »Ne, v glavi se mi ni vrtel film s tiste tekme. Ni bilo časa, pa še premočni smo bili in zadnji strel sploh ni bil potreben. Je pa maščevanje sladko. Slovenska javnost je bila verjetno precej skeptična pred tekmo z Makedonci, a smo dokazali, da smo prava ekipa. Načrt A je bil četrtfinale, načrt B pa, da zapremo usta pametnjakovičem doma. Oboje nam je uspelo.«