Danes ni dvoma, da denarja za plače vseh dvajset zaposlenih ni, zato toliko bolj v oči bode informacija, da so v takih finančnih razmerah študentu izplačali 14.000 evrov za študentsko delo, čeprav tega študenta v BSC nihče ni poznal. Med domnevnimi nepravilnostmi, s katerimi je predstavnika kranjske občine v nadzornem svetu agencije Mitjo Heraka seznanila Zeme-Johnstonova, je tudi posojilo prvi nadzornici agencije Grašič-Šircljevi, ki ji nasploh očitajo zaščitniško vlogo pri obrambi Filipiča. Ta nadzornikom med drugim nikdar ni pojasnil, kam je izginil denar iz sklada za podporo podjetnikom. Grašič-Šircljeva se mora po naših informacijah zdaj zagovarjati tudi na kranjski obrtni zbornici. Posojilo, ki ga je sicer vrnila, naj bi od agencije prejela tudi Lidija Zeme Johnston, ki naj bi za delo s projekti angažirala tudi svojega moža, podobno prakso pa naj bi uporabljalo še nekaj zaposlenih na agenciji.

Prihodki na pol

Dokončna revizija poslovanja agencije naj bi bila opravljena do konca meseca, nadzorniki medtem pojasnil ne dajejo, Filipič se je zavil v molk, medsebojni odnosi pa so popolnoma skrhani. Medtem pa v javnosti krožijo anonimne »analize«, med drugim tudi o tem, kdo je s kom na agenciji v intimnem razmerju, kdo koga obvladuje in kdo vleče niti. Za mnoge župane, ki vsako leto omogočajo delovanje agencije, je bil izbruh krize v agenciji presenečenje, kar pa dejansko ne čudi, saj z njo sodelujejo vse manj, dela za vse zaposlene na agenciji pa zato tudi ni na pretek.

Dvajset zaposlenih je namreč delalo pri 21 mednarodnih projektih, ki običajno trajajo okoli tri leta, pri čemer se je samo v lanskem letu 15 projektov izteklo, novih pa tako rekoč ni bilo. Finance agencije so zamajale tudi dobre plače vseh v agenciji – direktor je prejemal 5000 evrov bruto, tajnica 1600 –, in to do te mere, da so plače dva meseca zamujale. Nekdanji direktor Filipič je odpustil tri zaposlene, kar pa ni dovolj, saj naj bi bili letos prihodki agencije nižji od milijona evrov, medtem ko so ti še leta 2013 znašali dva milijona evrov.

Agenciji so medtem obrnile hrbet še njene ustanoviteljice, saj bo na primer Mestna občina Kranj za pomoč pri črpanju evropskih sredstev najela druge izvajalce. »Za vse te naloge bomo najeli MZ svetovanje in gospo Slavko Zupan, ki je že do zdaj odlično sodelovala z občino pri evropskih sredstvih in tako bo tudi v prihodnje,« trdi župan Boštjan Trilar. Dejstvo je, da se BSC na trgu tako rekoč ni uveljavil in ni širil nabora svojih storitev. »Ne bi komentirala stanja v BSC, ki sem ga pred leti zapustila, ker sem pač imela drugačno vizijo dela in poslovanja,« pravi Slavka Zupan, ki na Gorenjskem velja za strokovnjakinjo na področju evropskih sredstev. Zanimivo: BSC področja črpanja evropskih sredstev ni nikdar sprejel kot izziv, čeprav je dela na tem področju veliko.

»Na to bi se morali pripraviti že leta 2013, ker zdaj večina ljudi dela nima,« danes trdi Zeme-Johnstonova, ki zavrača hude obtožbe na svoj račun in ne zanika, da je pri odgovornih tudi sama lani ob koncu leta sprožila proces odkrivanja dejanskega stanja v agenciji, ki naj bi po ocenah nekaterih županov potrebovala najprej nov nadzorni svet in potem novo vodstvo. Povsem na dlani je, da je afera nastala šele takrat, ko je dejansko zmanjkalo denarja za zaposlene in so na dan priplavale vse nepravilnosti.