Na turističnem sejmu Vakantiebeurs v nizozemskem mestu Utrecht že vrsto let podeljujejo nagrade najboljšim evropskim kampom v desetih različnih kategorijah. Kamp Šobec je bil v preteklosti že dvakrat med prejemniki priznanja Alana Rogersa, leta 2008 za pestrost športne ponudbe in leta 2010 za kvaliteto nastanitvenih objektov, takrat povsem novih počitniških hišic.

»Največ pa nam pomeni prav zadnja nagrada za posebne dosežke. V utemeljitvi so poudarili razsežnost naravne ujme. Mednarodno komisijo sta navdušili hitrost in uspešnost sanacije po žledolomu,« je povedal Sašo Gašperin, direktor kampa Šobec.

V kampu so lani sicer našteli kar za četrtino manj gostov kot rekordno leto prej, in sicer dobrih 70.000, kar gre pripisati predvsem slabemu vremenu. »Zaradi žleda smo imeli uničenih veliko cest, podrtih ogromno dreves, poškodovane strehe. Smo pa škodo pravzaprav izkoristili za to, da smo uredili tudi marsikaj od tistega, kar bi v prihodnjih letih tudi sicer. Tako smo izravnali ves kamp, zamenjali strehe in žlebove in povsem na novo uredili in asfaltirali vse ceste. Vse skupaj smo uredili v dveh mesecih in za to namenili 600.000 evrov,« je še razložil Gašperin.

Rakava rana tega našega sicer cenjenega kampa, ki je v lasti Turističnega društva Šobec, ki ga že vrsto let vodi nekdanji prvi bančnik Gorenjske banke Zlatko Kavčič, je sila slaba, dotrajana restavracija, podobno je s trgovino. A kot vse kaže, bo že kmalu drugače. V kampu namreč že pripravljajo projektne naloge za novo restavracijo, trgovino, komunalno ureditev. Letos sicer do gradnje še ne bo prišlo, a če ne bo prehudih birokratskih ovir, bi naložbo morda lahko končali do prihodnje turistične sezone. »Poleg kanalizacije in čistilne naprave bomo poskrbeli še za plinifikacijo in optično omrežje ter seveda skupaj za trgovino in restavracijo. Dolgoročno pa se nam odpira tudi možnost širitve kampa ob Savi navzgor,« je razložil Kavčič. pk