Ravnatelj Iztok Leskovar je bil na začetku precej zaskrbljen: »Imeli smo ogromno sestankov, na katerih smo si belili glavo, kako bi pomagali dijaškemu domu. Zgodovina njegove dejavnosti je bila preveč bogata, da bi puško vrgli v koruzo, zato smo stisnili glave skupaj in se odločili za najboljšo možno rešitev. Ekipa na ministrstvu je resnično naredila vse, da smo lahko obdržali in obnovili dom,« je ob odprtju obnovljenih sob zadovoljno povedal Leskovar.

Naložba je bila vredna nekaj več kot pol milijona evrov, ki so jih zbrali ministrstvo, Šolski center Celje in Srednja šola za gostinstvo in turizem. V enem od dveh stolpičev so obnovili vseh sto sob, kuhinjo ter prostore za učenje, interesne dejavnosti in druženje. Obnovili so celo kotlovnico, ki omogoča ogrevanje domskih prostorov in srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko. Če bo denar, bodo obnovili tudi drugi stolpič.

Ko so v Celju pred 35 leti zgradili dijaški dom, so bili vsi ponosni nanj, saj je bil eden najbolj modernih daleč naokoli. V njem je v teh letih bivalo okoli 6000 dijakov in študentov. Številne generacije, poplave in zob časa pa so naredili svoje. Dom je začel propadati, ker denarja za njegovo obnovo ni bilo. Tudi število dijakov in študentov, ki so bivali v njem, je bilo iz različnih vzrokov vsako leto manjše. V zadnjih desetih letih se je vpis zmanjšal za 70 odstotkov. Poslovni rezultati so bili katastrofalni, odnosi med zaposlenimi pa porušeni. gm