Pred dnevi nas je razveselil tudi Samo Fakin. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je namreč lani ustvaril 21 milijonov evrov plusa. Ker generalni direktor ZZZS tudi letos pričakuje tolikšne presežke, bodo v celoti odpravili čakalne vrste. Ob tem pa ne gre pozabiti, da smo se še pred dvema letoma za boljše zdravstvo borili na ulicah. Predstavniki iniciative zdravnikov so v času, ko so utripale bonitetne ocene, opozarjali, da je stanje v javnem zdravstvenem sistemu kritično, sam sistem pa na robu obstoja. In to tako glasno, da si ni nihče v državi želel prevzeti zdravstvenega resorja. Skratka, ZZZS je lani prvič po treh letih poravnal vse obveznosti za tekoče leto, financiranje zdravstva pa je izšlo iz krize.

Gospodarska rast je na domačih tleh torej presegla vsa pričakovanja. Da so kazalniki gospodarske aktivnosti na visoki ravni in da se celo na trgu dela razmere izboljšujejo, ugotavlja tudi Umar. Borut Pahor, sedaj v vlogi predsednika države, ne govori več o nujnosti vstopa na francosko-nemški vlak. Po petih letih garanja politikov vseh barv in prepričanj je leto 2015 prvo, v katerem imamo priložnost, da se dokončno izvlečemo iz krize, napoveduje.

In tako je oni dan voditeljica Odmevov Rosvita Pesek grško gostjo, ki živi pri nas, spremlja pa seveda tudi dogajanje v domovini, povprašala, kako smo se s krizo spopadli v Sloveniji. Pričakovala je, da nas bo grška politologinja ne glede na to, da nismo sprejeli še nobene reforme in da se niti o strateških projektih za državo ne moremo dogovoriti, pohvalila. Na začudenje vseh pa je odvrnila, da je zelo razočarana – njena pričakovanja, da je pri nas raj v primerjavi z Grčijo in da tukaj ni toliko korupcije, so bila namreč zmotna.

Ampak dragi sodržavljani, tudi tisti, ki se zaradi vsesplošnega razcveta oblačite v vojaške uniforme: ne jemljite resno spoznanj tujke, ki živi pri nas komaj osem let. Ker je opozicija spet v polni sestavi, se bomo lahko znova ukvarjali z našo himno in zastavo, stari, dobri in izkušeni Moody's pa že napoveduje, da nam bo svojo oceno še zvišal, če bomo pridni in bomo nadaljevali privatizacijo. Takrat slovenskim družinam ne bo več treba iskati služb v Bruslju.