Založba Mladinska knjiga, ki že 70. leto ključno soustvarja slovensko knjižno kulturo, na svojih lovorikah še zdaleč ne spi. Na Trubarjevi cesti v Ljubljani je namreč v petek uradno odprla novo knjigarno; teh je tako v slovenskem glavnem mestu že vsaj štirinajst, pa denimo Trubarjevega antikvariata niti nismo všteli. Preizkušena ekipa knjigarnarjev, ki prihaja iz zaprte poslovalnice v Wolfovi ulici, bo zdaj skrbela za univerzalno urbano knjigarno s širokim naborom strokovne literature in leposlovja tako v slovenščini kot angleščini, ki mu je dodana še papirniška in darilna ponudba.

Za najbolj neučakane so sicer poskrbeli s tem, da so za kupce knjigarno odprli že pred dobrim tednom in s prodajnimi rezultati v prvih dneh so, kot pravijo, zadovoljni. Svoje nosove je v nove prostore že pred uradnim odprtjem radovedno pomolila tudi Dnevnikova ekipa, neuradno smo namreč izvedeli, da je v novi knjigarni ob knjižnih novostih ves čas na voljo tudi Cankarjeva kava z Vrhnike.

Še več prodajnih mest

Kava nas sicer ni toliko zavedla, da ne bi pomislili, da je odločitev o odprtju nove knjigarne v obdobju, ki je za Mladinsko knjigo zaradi nedokončane zgodbe o prodaji precej stresno, nekoliko presenetljiva. A v založbi pravijo, da je odločitev za novo knjigarno logična in pričakovana, saj ne nameravajo zmanjševati števila prodajnih mest, nasprotno, v letu 2015 želijo število svojih maloprodajnih enot še povečati.

No, že pred časom smo opazili, da se knjigarna Mladinske knjige v bližnji Wolfovi ulici zapira, zato se lokacija na Trubarjevi cesti kaže kot primerna zamenjava za bralske navdušence, ki se jim je omenjena nekdanja knjigarnica priljubila. A v luči prevzema smo vseeno namignili na morebitno prodajo prostorov na prestižni Wolfovi v sklopu stečajne poravnave. V založbi odločno pojasnjujejo: »Ker Mladinska knjiga ni v kakršnem koli insolvenčnem in seveda tudi ne stečajnem postopku, gre pri selitvi z Wolfove izključno za racionalno poslovno potezo, s katero smo še bolj optimizirali naše poslovanje.«

Okna v svet »knjigarniške ulice«

»Nova knjigarna zaradi velikih izložbenih oken res diha,« pove ena od strank, gospa Draga, ki smo jo zmotili med listanjem otroških slikanic. Druga dva knjižna radovedneža, Črt in Nastja, sta sicer tokrat ostala samo pri opazovanju nove knjigarne od zunaj, a se jima zdi lokacija na Trubarjevi izvrstna, opazila sta namreč sosedstvo Modrijanove knjigarne in Hiše sanjajočih knjig založbe Sanje le nekaj korakov naprej.

V Mladinski knjigi so prepričani, da se bodo kupci nove lokacije hitro privadili. »Verjamemo, da naši kupci cenijo predvsem kakovost ponudbe in naše knjigarnarje. Naša ekipa prihaja na novo lokacijo v enaki sestavi, ponudba knjig pa je celo nekoliko razširjena,« zatrjujejo; načrtujejo, denimo, povečan izbor stripov. Ker je v delu ulice, kjer je knjigarna, tudi nekaj lokalov, povezanih z zdravim načinom življenja, ponuja knjigarna med drugim zajeten nabor knjig o zdravju in zdravi prehrani, temu sklopu knjižne ponudbe pa bodo posvetili tudi prireditveni program.

Iskanje prepoznavne izkušnje

Da starih kupcev najbrž res ne bodo izgubili, dokazuje gospod Tomaž, ki vztraja, da mu je bila knjigarnica na Wolfovi bolj pri roki, a je nova lokacija glede na oddaljenost preostalih knjigarn Mladinske knjige verjetno smotrnejša, knjigarna pa deluje tudi večja od prejšnje. Knjigarnarko je hitro poprosil kar za vodeni ogled novih prostorov in zdaj že dobro ve, kje lahko najde poezijo, kje arhitekturo in kje turistične vodnike.

Selitev na eno izmed najstarejših cest v Ljubljani je zapazil tudi Luka Novak, direktor nekdanje založbe Vale-Novak, ki je že leta pred prihodom Mladinske knjige na Wolfovo tam utrjevala prepoznavno knjigarniško izkušnjo. Ko so Wolfovo prodajali, se spominja, so iskali kupca, ki bo v njej ohranil knjigarno in nadaljeval tradicijo intelektualnega salona v srcu mesta. »Veseli smo, da nam je uspelo in da se je koncept ohranil do danes, je pa upravljanje nepremičnine na tako centralni lokaciji gotovo podvrženo tudi trenutni gospodarski situaciji in prostor bi bil po tolikih letih potreben prenove, tako vsebinske kot oblikovalske, za kar pa se naši nasledniki niso odločili in so dejavnost preselili drugam. Če pa bo tam še letala Minervina sova, bo povedal duh časa,« je bil za konec slikovit Novak.