Saporo postaja prizorišče slovenskih velikih uspehov. Lanski tekmi sta bili povsem v znamenju slovenskih orlov z neverjetnim uspehom na obeh tekmah. Najprej sta bila na vrhu Prevc in Jernej Damjan na drugi stopnički, nato pa je sledilo trojno slovensko zmagoslavje, ko so zmagovalni oder zavzeli Damjan, Prevc drugi in Robert Kranjec tretji.

Da bi lahko tudi letos Slovenci posegli po najvišjih uvrstitvah, je kazalo že po prvi seriji, ko je Prevc skočil 130 metrov (136,1 točke) in skupaj z Avstrijcem Michaelom Hayböckom, ki je skočil 132 m (136,1) prevzel vodstvo. Vodilnima se je po prvi seriji najbolj približal japonski veteran Noriaki Kasai (128 m, 133,2), ki je v finalu zdrsnil na šesto mesto.

Drugo serijo so si priskakali še Jurij Tepeš s šestim dosežkom (128 m, 131,1), Matjaž Pungertar z 22. (119 m, 113,9) in Nejc Dežman s 25. (119 m, 113,1). Zunaj trideseterice sta presenetljivo ostala Robert Kranjec (114 m, 105,4) na 32. mestu in Jernej Damjan (87 m, 46,2), ki je bil zadnji, 50. Brez finala je ostal tudi Rok Justin (111 m, 97,8) na 40. mesto.

Prevc ostal zbran

V finalu je Prevc ostal zbran vse do konca in ni pokleknil pod pritiskom pričakovanj ter s skokom dolgim 131 metrov (276,4 točke) prepričljivo še drugič zapored slavil na skakalnici v Saporu. Drugi je bil Avstrijec Stefan Kraft (127,5 in 131 m, 271,3), tretji pa Čeh Roman Koudelka (127,5 in 130,5 m, 269,3). Hayböcku se drugi skok ni najbolj posrečil, pristal je pri 127 metrih za četrto mesto.

Slovenski uspeh je dopolnil Tepeš s petim mestom (128 in 129 m, 258,5), kar je Tepešev najboljši dosežek v Saporu. Matjaž Pungertar je bil 23. (119 in 118 m, 222,9), Nejc Dežman pa 24. (119 in 117 m, 222,8).

"Dolgo časa je trajalo, več kot polovico sezone, da se mi je končno uspelo na tekmi sestaviti in da sem naredil dva zelo dobra skoka, potem tudi rezultat ni izostal. Vsi smo bili zelo zadovoljni z razmerami, presenetljivo ni bilo nobenega vetra gor - dol, ampak samo malenkostne razlike. Je pa bila druga serija kar napeta, ker je vse tako hitro potekalo. V Saporu smo navajeni čakanja in si lahko vzameš čas, ko greš na start, zdaj pa je šlo tako hitro, da je bilo treba kar pohiteti, da ne bi zamudil na start," je dejal zmagovalec tekme.

Prevc z dobrimi občutki

Prevc je bil zmage zelo vesel: "Zelo dobri občutki, čeprav še vedno lahko kaj boljše narediš, danes je bilo to, kar sem lahko iztisnil. Vedno sem najbolj zadovoljen takrat, ko se ob pristanku na tabli izpiše številka 1, sploh v drugi seriji sem se te številke zelo razveselil. Očitno je Saporo res nekaj posebnega. Tukaj sem drugič zapored na prvi tekmi zmagal. Ne vem, kaj je tukaj drugače. Res je, da je dolga pot do sem, a očitno se lahko dosti hitro regeneriram, se navadim na nov časovni pas, mogoče doda svoje to, da je tukaj vedno veliko snega, ob snegu pa se lažje sprostim in zadiham."

Trener skakalcev Goran Janus je bil po novem vrhunskem uspehu zelo vesel: "Odlično, čestitke Petru za prvo letošnjo zmago. Seveda je bilo težko, vendar za Saporo zelo lepa tekma, konstantna glede pogojev. Kdor čaka, dočaka. Lani je bila poezija, jutri pa je že nova tekma, tako da gremo naprej."

Zadovoljen je bil tudi lastnik drugega slovenskega dosežka Tepeš: "Lani sem bil tukaj v ozadju in so drugi skakali, letos pa se mi je sešlo, sem zelo vesel. Naredil sem dva dobra skoka, vesel sem, da sem se uspel zbrati in narediti podobna skoka kot v Zakopanah in dokazal, da sem lahko tudi na manjših skakalnicah zraven, zato sem treniral celo poletje in jesen. Zdaj pa gremo samo še spati, saj nas jutri čaka zgodnji odhod na skakalnico."