Teniška igralka Andreja Klepač, specialistka za igro dvojic, je nenadoma iz varnejšega zatišja brez nadležne pozornosti na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu vzbudila zanimanje med Avstralci. Za partnerja v kategoriji mešanih parov si je namreč izbrala domačina, simpatičnega rdečelasega dvometraša Chrisa Gucciona, obenem pa s poljsko partnerico med ženskimi dvojicami Klaudio Jans-Ignacik v drugem krogu z res sijajno predstavo obeh igralk poslala domov šesti nosilki, proslavljeni Španki Gabrine Muguruza, kot 24. nosilka se je med posameznicami že uvrstila v tretji krog, in Carlo Suarez Navarro, 17. nosilko med posameznicami, ki jo je v prvem krogu presenetljivo premagala mlada Carina Witthöft, veliki up nemškega tenisa.

Osemindvajsetletni Andreji Klepač je tako drugič v karieri uspelo priti v tretji krog na grand slam turnirju v igri dvojic, ki se ji trenutno popolnoma predaja, vendar je potiho še vedno odločena, da bo na turnirjih kmalu spet zaigrala tudi v posamezni konkurenci, saj čuti, da ima dovolj izkušenj, teniškega znanja in veliko mero potrpežljivosti. Je pa pri obeh partnerjih naše igralke tenis družinska poslovna dejavnost, zato nagradni zaslužek Andrejine partnerice Klaudie spravlja v dobro voljo njenega moža Bartosza, sicer športnega novinarja, in njuno poldrugo leto staro hčerko Anielo, enako pa pri Guiccionovih očetova uspešnost v tenisu dviga standard žene Andre in njunih dveh otrok.

Na in ob grand slam turnirju v Melbournu, v mestu, kjer živijo predstavniki 144 etničnih skupin, med njimi seveda tudi balkanski narodi, pa je vzajemno spoštovanje zgodovinsko med seboj nestrpnih narodov vedno na veliki preizkušnji. Ker se je letos nastopu v Melbournu odpovedal zmagovalec Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku Marin Ćilić in je Srb Novak Đoković na stavnicah predviden za zmagovalca, so se v do sedaj najhujšo navijaško vojno spustili južni Balkanci, Bolgari na strani Grigora Dimitrova in Grki, odločeni za Marcosa Baghdatisa, ki sta se udarila v drugem krogu. Med njunim dvobojem v drugem krogu je arena igrišča številka 3 vrela v nacionalističnih čustvih, toda zaradi obilice grških izseljencev v avstralski državi Victoria so bili Bolgari premagani. A samo na tribunah, saj je njihov varovanec Dimitrov v petem nizu strl ciprskega Grka Baghdatisa in si je zvečer lahko v miru ogledal dvoboj svoje drage Marie Šarapove.

Pridih k hazardu večno navdahnjenega Balkana pa Avstralci doživljajo tudi med nogometnim prvenstvom Azije, ki v ga v teh tednih tudi gosti zelena celina in se že bliža finalu. Policija in specialisti za nečednosti v športu namreč že nekaj časa sumijo nogometni reprezentanci Katarja in Severne Koreje, obe na prvenstvih azijske celine igrata neuspešno, da jima ni tuje prirejane rezultatov kot od njih zahtevajo manipulanti s športnih stavnic. Prirejanje športnih rezultatov v Azijo res ni prišlo direktno z Balkana, kajti indijski specialisti za tovrstno početje so bili prvi, ki so jih iz Azije poslali v Evropo na prakso k učiteljem, za katere se ve, od kod jih je največ. Vseeno pa je treba vedeti, da so na svetu z igrami na srečo, hazardiranjem in stavami najbolj zasvojeni prav v Aziji in Avstraliji, kjer že nekaj let velja prohibicija na igre na srečo, ki so v obdobju priseljevanja spravljale na beraške palice nepregledno številno družin in posameznikov.

Je pa na svoj način hazardiral tudi škotski teniški as Andy Murray, vedno do zadnje podrobnosti delujoč po planih, ki ima že desetletje »programirano« za eno zaročenko Kim Sears, ko je na splošno začudenje javno izjavil, da ga neizmerno navdušuje vzhajajoča teniška zvezda Čehinja 22-letna Karolina Pliškova. Menjava partnerjev tudi med športniki ni prepovedan hazard.