Čudni so časi, v katerih živimo. Spominjajo na preteklost, v kateri smo živeli nedolgo tega. Na bankah v domovini niti ni tečaja švicarskega franka. Uslužbenka je v našem primeru v italijanski banki pri nakupu »švicarjev« poklicala centralo, povedala, kakšen znesek želimo kupiti, potem pa z nasmeškom sporočila, da je nakup odobren. Medtem ko je v Sloveniji švicarski frank vreden več kot evro, je v Švici razmerje obrnjeno. Izguba pri menjavi je neizogibna. Dodatno težavo pa povzročijo cene v St. Moritzu. Slovenec srednjega razreda tu preprosto »nima za burek«. Res pa je, da se tudi Švicarji srednjega razreda z nekajkrat višjo plačo od slovenske v tem lepem delu Evrope ne počutijo ravno olimpijsko.

Olimpijsko se v teh dneh v St. Moritzu ne počuti še marsikdo. Denimo slovenska ženska reprezentanca v alpskem smučanju, ki jo po dveh dneh treninga danes in jutri čakata smukaška in superveleslalomska preizkušnja svetovnega pokala. Medtem ko ima Tina Maze zdravstvene težave, imajo druga slovenska dekleta glavobol, ki je postal kroničen. Pa ne zaradi visoke nadmorske višine, saj je start smuka v St. Moritzu 2745 metrov visoko.

Med včerajšnjim drugim treningom smuka, ki je v nasprotju s četrtkovim minil v precej lepših, a ne idealnih razmerah, smo se v ciljni strmini pogovarjali s slovenskimi reprezentantkami. V tej sezoni imajo veliko skupnih točk. Prva je ta, da nobena ne dosega želenih rezultatov. Ilka Štuhec seže do 20. mesta, Vanji Brodnik ne uspe narediti koraka naprej, reprezentanca je ostala brez Maruše Ferk... Drugi skupni imenovalec v slovenskem smučanju je dejstvo, da bodo v Vailu bolj nastopili kot tekmovali številni slovenski smučarji, ki niso dosegli norm. Tretje stičišče pa je v tem, da zgolj Tina Maze natančno ve, od kod in kdaj bo prihodnji teden odpotovala na svetovno prvenstvo v ZDA (v ponedeljek dopoldan bo ekipa Tine Maze odletela iz Milana do Frankfurta in kasneje proti Denverju). Ilka Štuhec je do včeraj vedela le to, da bo šla na pot v sredo, ne od kod ne načrta do tedaj. Vanja Brodnik sploh še ni uradno slišala, da jo je izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije potrdil za potnico... Nobena sicer težave ni obešala na veliki zvon. Po pogovorih z reprezentantkami pa hitro postane jasno, da na športni poti nimajo zgolj težav, kako čim hitreje presmučati progo. Naj skušajo biti slovenske smučarke še tako osredotočene na svoje poslanstvo, zunanjim vplivom finančne in organizacijske krize alpskega dela ne morejo pobegniti. Vse to pa se odraža pri rezultatih, čeprav se glavni trener Rasto Ažnoh na vse načine trudi, da zunanjih vplivov ne bi prenesel na tekmovalke.

»Nič kaj rada se ne spominjam prvega treninga. Ne zgolj zaradi mehke snežne podlage, temveč zaradi dejstva, da sem bila zdravstveno povsem na dnu. Nisem imela nobene moči. Včeraj je bilo precej bolje, a ne optimalno. Sneg je bil precej bolj agresiven, zato v enem trenutku nisem tvegala na polno in sem raje izpustila vratca. Vem pa, da bo treba na današnji tekmi precej bolj paziti na tem delu,« je po včerajšnjem treningu dejala Tina Maze. »Rezultatski cilji? Vedno ciljam na vrh in ta konec tedna ne bo nobena izjema. V St. Moritzu se venomer počutim izvrstno in tako je tudi tokrat. Če seveda izvzamem najpomembnejši zdravstveni kriterij.«

»Včerajšnji trening je bil precej boljši. V takšnem stanju, kot je bila Tina v četrtek, je edina na svetu, ki je sploh šla na start. Ker me poznate, veste, da nikoli ne razglabljam o boleznih in tudi tokrat ne bom. Težko rešujemo stvari brez prisotnosti zdravnika, saj se je po telefonu nemogoče pozdraviti,« pravi Andrea Massi. »Za Tino štejejo uvrstitve na prvo, drugo in tretje mesto. Želim si regularne tekme, da bodo razmere za vse smučarke enake, kar včeraj na treningu niso bile. Lindsey Vonn je prva favoritka za zmago, ki se ukvarja zgolj s hitrimi disciplinami. A pustimo se presenetiti.«

Za današnji smuk (ob 10.15) je vremenska napoved ugodna, sonce pa naj bi podobno kot včeraj občasno prekrivali oblaki. Slabši vremenski obeti so za nedeljski superveleslalom (ob 11.45), ko naj bi snežilo. Organizatorji sicer upajo, da bo veter odpihnil oblake. Slabša vidljivost je namreč v St. Moritzu velika težava, saj na goli gori Nair (vrh je visok 3057 m) do ciljne arene ni dreves, ki lahko pomagajo pri orientaciji.